Binnenland

Rioned pleit voor meer tijdelijke opvang regenwater

APELDOORN - Als gevolg van de klimaatverandering zal het steeds vaker en harder regenen. Wateroverlast in de stedelijke gebieden is het gevolg. „Gemeenten zullen moeten investeren in de tijdelijke berging van regenwater. Daarnaast zal de burger moeten accepteren dat er geregeld water op straat staat”, aldus Ton Beenen van Rioned, een stichting die zich bezighoudt met de zorg voor riolering in Nederland.

31 July 2008 13:05Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
APELDOORN – Overlast als gevolg van extreme, zeldzame buien zal in de toekomst vaker voorkomen. De burger zal moeten wennen aan het feit dat er geregeld water op straat kan staan. Foto: een volgelopen straat na wateroverlast in Apeldoorn, enkele jaren gel
APELDOORN – Overlast als gevolg van extreme, zeldzame buien zal in de toekomst vaker voorkomen. De burger zal moeten wennen aan het feit dat er geregeld water op straat kan staan. Foto: een volgelopen straat na wateroverlast in Apeldoorn, enkele jaren gel

Het klimaatrapport dat het KNMI donderdag presenteerde, geeft een beeld van het veranderende klimaat in Nederland. Doordat de temperatuur stijgt, kan lucht meer waterdamp bevatten. Bij plotselinge afkoeling in de lucht condenseert de waterdamp razendsnel, met een wolkbreuk als gevolg.Afgelopen weekend kregen verschillende plaatsen in Nederland te maken met wateroverlast na een wolkbreuk. In Scherpenzeel dreef zaterdag zelfs het wc-papier door de straten. De meldkamer in Drenthe kreeg door het noodweer ongeveer zestig meldingen binnen, onder meer van wateroverlast. Ook in Overijssel was het raak. In Raalte liepen onder andere garages onder water. In Utrecht, Den Helder, Nijmegen en Schijndel stonden eveneens straten blank. Verschillende plaatsen in Zeeland hadden last van overvloedige regen. In de regio Geldermalsen en Beesd viel een hoosbui. Het water stond in Beesd op sommige plaatsen zo hoog dat er bootjes rondvoeren in de straten.

De gemeente Geldermalsen stak onlangs nog 800.000 euro in verbetering van de afwatering in het dorp. De grote opvangbakken die onder de straat zijn geplaatst, bleken zaterdagavond echter niet afdoende. In Beesd kon de riolering de afvoer van het regenwater niet aan. „Het heeft ongelooflijk hard geregend”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Er schijnt wel 60 millimeter regen in een uur te zijn gevallen. Dat is enorm veel als je het vergelijkt met een doorsnee zware bui van 20 millimeter in een uur. Een gemiddelde riolering heeft een beperkte capaciteit en kan een zware bui wel aan, maar dit was te veel.” Het is volgens de woordvoerder niet nodig om extra maatregelen te nemen tegen zware buien. „Het moet ook betaald worden.”

Dr. ir. Govert Geldof, gespecialiseerd in watermanagement, ziet de problemen met wateroverlast steeds groter worden. „De riolering in Nederland voldoet in het algemeen aan alle eisen. Maar het probleem is dat de capaciteit is afgestemd op de huidige, niet meer geldende statistieken over regenval. Extreme, zeldzame buien zullen als gevolg van de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Het getuigt van weinig wijsheid om het waterbeleid op deze statistieken te blijven baseren.”

De docent milieuethiek aan de Technische Universiteit Denemarken vindt dat de oplossing voor het wateroverlastprobleem ligt in het „slimmer” afvoeren van water. „Het belangrijkste is de inrichting van het oppervlak. Die moet zodanig zijn dat er geen wateroverlast meer is in huizen, kelders en garages, maar dat het water blijft staan in plantsoenen en vijvers. Als tweede zullen mensen moeten accepteren dat er vaker water op straat zal staan.”

Ton Beenen van stichting Rioned, platform, kenniscentrum en belangenbehartiger van de rioleringszorg in Nederland, is het daar helemaal mee eens. „In stedenbouwkundig opzicht zullen gemeenten moeten investeren in de tijdelijke berging van water bij extreme regen. Het hoogteverschil in bebouwde gebieden zal zo moeten worden georganiseerd dat het water niet in de huizen komt, maar in de daarvoor bedoelde reservoirs.”

Enkele weken geleden nam Rotterdam een eerste maatregel tegen het probleem. De gemeente voerde een subsidie in voor inwoners en bedrijven die groene daken aanleggen. De subsidie bedraagt voor particulieren 25 euro voor elke vierkante meter dak die begroeid is met mos of andere gewassen. Groene daken vangen neerslag tijdelijk op en voorkomen zo dat riolen en singels overbelast raken. Bovendien isoleren bedekte daken goed. De gemeente heeft bij een aantal van haar eigen gebouwen al voor groene daken gezorgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer