Buitenland

Turkse regeringspartij wordt niet verboden

Het Turkse Constitutionele Hof heeft woensdag een verzoek afgewezen om de regeringspartij AKP van premier Recep Tayyip Erdogan te verbieden. Van de elf rechters stemden zes in met een verbod. Er waren echter zeven stemmen nodig om tot een verbod te komen.

ANP
30 July 2008 18:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
Niet verboden; Recep Tayyip Erdogan. Foto EPA
Niet verboden; Recep Tayyip Erdogan. Foto EPA

Wel besloten de rechters de subsidie uit de staatskas met 50 procent te korten. De voorzitter van het hof zei dat het arrest een waarschuwing betekent aan het adres van de AKP. „Ik hoop dat deze uitkomst goed wordt beoordeeld en geanalyseerd. De betrokken partij moet de boodschap serieus nemen".De openbaar aanklager had een verbod van de populaire AKP geëist, omdat deze partij volgens hem het land wil islamiseren. De AKP, die bij de verkiezingen 47 procent van de stemmen kreeg, vindt onder meer dat vrouwen op universiteiten hoofddoekjes moeten dragen.

Hoewel de meeste Turken moslim zijn, is Turkije een seculiere staat, waarbij de politiek en religie gescheiden zijn. Voorlopers van de AKP, zoals de Welvaartspartij en de Waardenpartij werden in respectievelijk 1998 en 2001 wel verboden.

EU–Commissaris Rehn (Uitbreiding EU) zei in een reactie te hopen dat Turkije nu met veel energie doorgaat met de modernisering van het land. Hij gaat ervan uit dat de Turkse regels voor politieke partijen in overeenstemming worden gebracht met de Europese standaarden.

Ook de Europarlementsleden Lagendijk (GroenLinks) en Bozkurt (PvdA) reageerden opgelucht. Volgens hen voorkomt het besluit van het hof veel problemen bij de Turkse toetreding tot de EU.

De gesprekken hierover zouden zonder een regering in Ankara lange tijd stil hebben gelegen. Beiden hopen dat de Turkse regering leert van het arrest. „De regering moet snel de grondwet hervormen, zodat het niet meer mogelijk is een partij te verbieden met dit soort aanklachten", zegt Lagendijk, covoorzitter van de Turkijedelegatie in het Europees Parlement.

Bozkurt, zelf van Turkse afkomst, verwacht dat buitenlandse investeerders terugkeren. Sommige investeringen waren uitgesteld uit vrees voor instabiliteit.

De Raad van Europa, een instelling van 47 landen voor democratie en mensenrechten, zegt opgelucht te zijn dat de rechters de democratische keuze van de Turken voor de AKP hebben gerespecteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer