Politiek

Strenger reisadvies voor Kenia

ELDORET/KAKAMEGA - Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag het reisadvies voor Kenia uitgebreid met een waarschuwing voor seksueel geweld. Politiefunctionarissen in Kenia geven toe dat verkrachting vaak voorkomt.

29 July 2008 07:20Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
NAIROBI - Geweld in Nairobi, 8 april 2008. Het reisadvies ’waakzaamheid’ blijft ongewijzigd. Naar aanleiding van de verkrachting van vijf jonge Nederlandse vrijwilligsters tijdens een werkvakantie in Kenia, heeft het ministerie toegevoegd dat ook voor sek
NAIROBI - Geweld in Nairobi, 8 april 2008. Het reisadvies ’waakzaamheid’ blijft ongewijzigd. Naar aanleiding van de verkrachting van vijf jonge Nederlandse vrijwilligsters tijdens een werkvakantie in Kenia, heeft het ministerie toegevoegd dat ook voor sek

Naar aanleiding van de overval op een groep Nederlandse deelnemers aan een werkvakantie bij de stad Kakamega in het zuidwesten van Kenia, waarbij vijf jonge vrouwen werden verkracht, heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Kenia aangepast. Behalve de raad om waakzaam te zijn wordt in het advies nu expliciet gewaarschuwd voor seksueel geweld.Nederlanders die in Kenia wonen, weten maar al te goed dat die waarschuwing terecht is. „Ik heb vanmorgen de groep Nederlanders die bij mij op bezoek is, er nog maar even op gewezen”, zegt zendeling Jurjen de Groot. Namens de GZB woont en werkt hij met zijn vrouw en twee kinderen in het stadje Eldoret. Dat ligt op zo’n 80 kilometer afstand van Kakamega waar vorige week donderdagavond een tiental met speren, harken en een pistool gewapende Keniaanse mannen het terrein binnendrong waar twaalf deelnemers aan een werkvakantie van de christelijke organisatie Livingstone uit Amersfoort verbleven.

Bij die overval werd volgens de Keniaanse politie onder andere 650 euro en 185.000 Keniaanse shilling gestolen, bij elkaar opgeteld ongeveer 2300 euro. De Groot: „Dat is veel geld voor arme Kenianen.”

In de Nederlandse pers ligt de meeste nadruk op de verkrachting van vijf van de deelneemsters aan de reis. In Kenia ligt de nadruk op de buit. Dat komt volgens districtscommandant Joseph Migwi van de Keniaanse politie in Eldoret doordat verkrachting als een niet ongebruikelijke ’bijkomstigheid’ van een gewelddadige overval wordt ervaren. „Het is onderdeel van de mannelijke trots bij veel mensen in dit deel van Kenia om met zo veel mogelijk vrouwen seksuele gemeenschap te hebben. Het gebeurt dan ook bij bijna iedere overval die bij ons wordt gemeld dat na afloop, voordat de dieven het huis verlaten, dat nog even enkele en soms alle vrouwen worden verkracht: oma’s, moeders, dochters, iedereen kan het slachtoffer worden.”

Migwi: „Westerse toeristen moeten altijd waakzaam zijn. Criminaliteit ligt hier nu eenmaal hoger dan in het westen. Dat komt natuurlijk door de schrijnende armoede. Heel veel jonge mannen bezitten nagenoeg niks en hebben nauwelijks hoop voor de toekomst. Een geslaagde overval levert direct cash geld op.”

De groep Nederlanders die bij Jurjen op bezoek is, heeft niets te maken met de groep die vorige week werd overvallen. „Ik wilde mijn bezoekers dan ook vooral wijzen op de telefoontjes van ongeruste familieleden uit Nederland die zij vandaag kunnen verwachten”, zegt Jurjen. „Het is heus niet zo dat je als buitenlander hier een groot risico loopt om overvallen en seksueel mishandeld te worden, maar je moet er wel op beducht zijn.”

Inmiddels begint het onderzoek door de Keniaanse politie zich toe te spitsen op steeds minder verdachten. Er zijn vele mensen verhoord, waarvan er achttien zijn gearresteerd. Vijf hoofdverdachten zitten nog vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer