IRA stapt uit overleg over ontwapening
Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft woensdag aangekondigd dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met de internationale ontwapeningscommissie uit protest tegen de „onaanvaardbare en onhoudbare ultimata” die het te horen heeft gekregen. De IRA zegt dat de Britse regering zich niet houdt aan de Goede-Vrijdagakkoorden. De wapenstilstand blijft wel van kracht.
Protestantse groeperingen en de Britse regering hebben er onlangs bij de IRA op aangedrongen zich helemaal in te zetten voor het vredesproces en zichzelf te ontbinden.
In de vredesovereenkomst van 1998 werd vastgelegd dat de politieke tak van de IRA, Sinn Fein, alleen deel kon nemen aan de Noord-Ierse coalitieregering wanneer de IRA zich ontwapende. De voortdurende weigering van de IRA om aan die voorwaarde te voldoen, leidde ruim twee weken geleden tot de intrekking van het mandaat van de katholiek-protestantse regering, waarna Londen het bestuur over Noord-Ierland opnieuw op zich nam.
Met de aankondiging van woensdag zet de IRA het vredesproces op losse schroeven. In een persbericht zei de IRA echter dat de Britse regering de huidige problemen aan zichzelf te danken heeft. Londen zou meer moeten doen om de medewerking van de IRA te verdienen. Hoewel in de verklaring niet wordt verduidelijkt wat de Britse regering moet doen, publiceerde Sinn Fein deze maand een lijst met eisen die varieerden van een snellere terugtrekking van de Britse troepen uit Noord-Ierland tot een hervorming van de grotendeels protestantse politiemacht.
De Britse regering en verschillende politiechefs in Noord-Ierland noemden de beslissing van de IRA betreurenswaardig maar voorspelbaar. Protestantse leiders zeiden dat de stap aantoont hoezeer de IRA aan zijn wapenarsenaal gehecht is, wat volgens hen verklaart waarom zij niet willen samenwerken met Sinn Fein, die aan de IRA is gelieerd.
In het persbericht liet de IRA weten wel te willen blijven zoeken naar een manier om „rechtvaardige en blijvende vrede” in Noord-Ierland te bewerkstelligen.
De verklaring van de IRA verschijnt vandaag in de republikeinse krant An Phoblacht.
„Het is aan de Britse regering en anderen om vertrouwen in het vredesproces te scheppen. Zij kunnen dit doen door hun verplichtingen na te komen”, aldus de IRA. In Londen wordt het besluit van de IRA gezien als een nieuwe tegenslag voor het vredesproces.
Eerder deze maand schortte de Britse regering het zelfbestuur van de provincie op om te voorkomen dat de regering van katholieke en protestante partijen zou vallen. Protestante politici weigerden langer met de politieke vleugel van de IRA, Sinn Fein, samen te werken. De aanleiding waren beschuldigingen over infiltratie door de IRA van een ministerie.