Aanslagen India kosten 45 mensen het leven
Bomaanslagen hebben zaterdagavond in de Indiase stad Ahmadabad zeker 45 mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de deelstaat Gujarat gisteren gezegd. Er zouden bij minstens zestien explosies 161 mensen gewond zijn geraakt.
Een dag eerder kwamen bij zeven explosies in de zuidelijke stad Bangalore twee mensen om het leven.De politie verrichtte zondag dertig arrestaties. Een vrij onbekende groepering, die zichzelf de Indiase Mujahedeen noemt, eiste de verantwoordelijkheid op in e-mails aan verschillende tv-zenders, waaronder CNN-IBN. De groepering liet in mei voor het eerst van zich horen, toen ze claimde achter aanslagen te zitten in Jaipur, waarbij 61 doden vielen. De e-mails waren verzonden van een Yahoo-account en in het Engels gesteld. De aanslag in Bangalore werd niet vermeld.
De aanslagen werden zaterdag gepleegd op twee plekken, bij een drukke markt en bij een ziekenhuis. Een van de explosies trof een stadsbus, waarvan alle ruiten kapotgingen en een zijkant werd weggeblazen. De meeste ontploffingen troffen de nauwe steegjes in het oude centrum van Ahmadabad, een wirwar van sloppen en winkeltjes.
De meeste bommen waren verborgen in dozen en fietstassen. Twee ontploffingen waren bij noodhospitalen waar slachtoffers van de eerste explosies werden behandeld.
De Indiase politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht na de bloedige aanslagen. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen om vliegvelden, ziekenhuizen, markten en stations te beschermen. De regering riep op tot kalmte en president Pratibha Patil deed een beroep op de inwoners van Ahmadabad om „de vrede en harmonie te bewaren.”
De recente aanslagen in India worden algemeen toegeschreven aan moslimstrijders. Het zou de bedoeling zijn geweld uit te lokken van de hindoeïstische meerderheid. De Indiase autoriteiten zijn niet zonder reden beducht voor uitbarstingen van religieus geïnspireerd geweld. Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van 1947 vonden herhaaldelijk dergelijke uitbarstingen plaats. Daarbij vonden honderdduizenden mensen de dood en werden miljoenen van huis en haard verdreven.
In Gujarat hadden in 2002 grootschalige rellen plaats tussen moslims en hindoes, waarbij zo’n duizend doden vielen, meest moslims. Veel van het geweld had toen plaats in Ahmadabad.