Japan pakt bankencrisis aan
Na weken van politieke strijd heeft de Japanse regering woensdag de plannen gepresenteerd die de problemen in de financiële sector moeten aanpakken.
De regering-Koizumi wil de banken ertoe aanzetten dat zij eindelijk werk maken van opschoning van hun kredietportefeuilles. Die zitten vol met leningen die niet meer zijn terug te vorderen. De plannen voorzien onder meer in strengere boekhoudregels voor de banken, waardoor waarschijnlijk meer duidelijk wordt over de zogenoemde slechte leningen. Officieel hebben die nu een omvang van 52 biljoen yen (429 miljard euro), maar deskundigen denken dat de positie van het Japanse bankwezen nog benarder is.
De onrendabele leningen zijn een erfenis van de Japanse zeepbeleconomie van de jaren tachtig. Ondernemingen konden toen bijna ongelimiteerd lenen. Toen de beurskoersen echter instortten en het Japanse vastgoed fors in waarde daalde, spatte de bel uiteen en kwamen de banken met de leningen te zitten.
Omdat afschrijving van de leningen ertoe kan leiden dat banken in de problemen raken, komt de regering ook met maatregelen die het gemakkelijker maken om geld te steken in het bankwezen. Daarmee moet de ergste nood gelenigd worden en is zelfs nationalisering mogelijk.
Koizumi verwacht dat de bankencrisis in het voorjaar van 2005 voorbij zal zijn. Dan moeten de banken in ieder geval hun kredietportefeuilles drastisch hebben opgeschoond.