New Wine trekt meer bezoekers
De zomerconferentie van New Wine, die zaterdag in Biddinghuizen van start is gegaan, trekt 2200 bezoekers, exclusief de ruim 200 daggasten iedere dag. Een groei van 20 procent vergeleken met vorig jaar, meldt Rens Huizinga, voorzitter van het organisatieteam.
Tot en met vrijdag vindt op het conferentieterrein Walibi World de jaarlijkse zomerconferentie van New Wine plaats. New Wine wil kerken toerusten om meer ruimte te maken voor „het werk en de gaven van de Geest” binnen de gemeente. Het thema is dit jaar ”medewerkers van God”.Volgens Huizinga komt het overgrote deel uit de traditionele kerken, zoals de Protestantse Kerk in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken. Evangelischen gaan doorgaans naar de conferentie Opwekking, zegt hij. Voor de volwassenen is er iedere ochtend en avond een centrale viering met aanbidding, Bijbels onderwijs en gebed. Overdag zijn er verschillende seminars over uiteenlopende onderwerpen.
Roeping
Hoofdspreker Simon Ponsonby, anglicaans voorganger, belichtte maandag aan de hand van de zending van de discipelen in Mattheuˆs 28: 16-20, de roeping van de christelijke kerk. „De opdracht is om discipelen te maken, niet om zielen of bekeerlingen te winnen. Dat vraagt tijd, langetermijnwerk.”
Kenmerk van de discipel is dat hij gehoorzaam is aan het bevel van Jezus. „De discipel kenmerkt zich niet door alleen de zuivere leer te handhaven. Het komt aan op trouw en gehoorzaamheid. De duivel heeft ook de goede leer, is een goede systematische theoloog, kent de Bijbel, maar gehoorzaamt er geen woord van.”
Ponsonby keerde zich tegen de aanbidding als doel op zichzelf. „Christenen moeten niet de aanbidding aanbidden. Dan gaat het om de muziek en de sfeer. Aanbidding is een werkwoord met als voorwerp: God.”
De Britse voorganger stelde dat hij in verschillende kerkelijke situaties enkel de aanbidding als vorm is tegengekomen. „In Oxford hoorde ik prachtige koorliederen waar men de naam God op de lippen nam. In charismatische bijeenkomsten zag ik enkel emotie, zonder echte affecten, zonder liefde, met alleen maar lawaai. Als we God aanbidden, is Hij dan werkelijk het hoogste in onze aanbidding? Hoe hard je ook zingt, hoe mooi je koor ook optreedt, zonder het Voorwerp van de aanbidding is alles een rammelend cimbaal. Aanbidding roept de aanwezigheid van God niet op, maar laat deze wel intenser gevoelen”, aldus Ponsonby.
Wezenlijk voor de roeping van de christen is zending. „De basis van de zending is de openbaring van God, Zijn opdracht om discipelen uit alle volken te maken. We gaan niet in de wereld omdat we zin hebben, maar omdat Hij het heeft gezegd. God wil dat jij en ik een zendeling worden.”
De kerk lijkt volgens Ponsonby tegenwoordig te veel op de wereld, „behalve ’s zondags als we naar de kerk gaan.” „Christenen hebben een mooi huis, geld op de bank, een goed pensioen, kinderen die het goed doen op school en gaan twee keer per jaar met vakantie. Is dat het hele verhaal? Dat kom ik niet tegen in de grote opdracht, namelijk om de wereld op Christus te wijzen.”