„Noodklok winkeliers vindt geen gehoor”
De winkeliers in Nederland luiden al enige tijd de noodklok over de ernstige criminaliteit die zich in hun gelederen afspeelt. Maar de politiek reageert maar niet terwijl veiligheid toch een van de speerpunten van de nieuwe politiek is, stellen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het PlatformDetailhandel.nl vast.
Peter van der Kolk van het CBL zegt dat winkelovervallers nu zelfs in toenemende mate vanuit de gevangenis hun slachtoffers bedreigen. Het CBL stuurde op 23 oktober over deze nieuwe ontwikkeling een brandbrief aan minister Donner. Daarin eist de organisatie direct maatregelen van de bewindsman.
„Het is ongelofelijk dat mensen die in de gevangenis zitten de mogelijkheid hebben om dit te doen en om de gegevens van onze mensen te achterhalen. Het gaat hierbij niet om incidenten. Dit gebeurt structureel, zo horen we van onze achterban”, vertelt Van der Kolk.
„Dit zijn zeer traumatische ervaringen voor onze medewerkers, zeker als brieven van overvallers ook nog geadresseerd zijn aan de privé-adressen van onze medewerkers”, schrijft voorzitter H. van der Geest van het CBL in de brief aan Donner. „Veel van deze medewerkers voelen zich dan ook bedreigd en niet veilig in hun eigen leefomgeving en dat is betreurenswaardig.” Volgens Van der Kolk heeft de minister nog niet op de brief gereageerd.
„Vorig jaar hebben wij al twee keer aangeklopt bij toenmalig minister van justitie Korthals, over de uit de pan rijzende winkelcriminaliteit en de persoonlijke gevolgen voor ons personeel”, zegt Sjoerd Veenstra van PlatformDetailhandel.nl. „We kregen toen als reactie dat hij er niets aan kon doen, omdat het openbaar ministerie zelfstandig bepaalt hoe deze problemen worden aangepakt. Onbegrijpelijk zo’n reactie.”
De belangenorganistie heeft begin deze maand aan minister-president Balkenende gevraagd om meer te doen aan het bestrijden van gewelddadige overvallen. „Het is onacceptabel dat de vaak jonge daders pas na een groot aantal overvallen worden gepakt. De lage pakkans (minder dan 30 procent) versterkt bij hen het idee dat misdaad loon”, schrijft het platform aan de premier.
Ook geeft de organisatie aan dat ze vorig jaar zelf een manifest heeft gemaakt en aangeboden aan de overheid over de volgens de winkeliers noodzakelijke maatregelen. Van der Kolk: „Tot nu toe hebben we ook daar niets over gehoord.”