Buitenland

Iran doet geen concessies

Iran lijkt op geen enkele manier bereid tot concessies wat zijn omstreden nucleaire programma betreft. De internationale gemeenschap wacht nog steeds op een reactie na het aanbod tot samenwerking in ruil voor het opgeven van het kernprogramma.

ANP
19 July 2008 22:26Gewijzigd op 14 November 2020 06:08
Buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana (L), en de Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili tijdens de onderhandelingsronde in het Zwitserse Genève. Foto EPA
Buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana (L), en de Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili tijdens de onderhandelingsronde in het Zwitserse Genève. Foto EPA

„We hebben geen helder antwoord gekregen. We hopen dat dat wel binnen twee weken gebeurt", aldus de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, zaterdag na de jongste onderhandelingsronde met Iran in het Zwitserse Genève. Hij erkende dat er onvoldoende vooruitgang is geboekt, maar sprak wel over een constructieve ontmoeting.De Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili liet na het overleg weten uitsluitend bereid te zijn te praten over „gemeenschappelijke punten van het pakket". Hij sloot elke discussie over opschorting of bevriezing van het verrijken van uranium uit. Met verrijkt uranium kunnen kernwapens worden gemaakt.

Bij de eendaagse onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma met de Europese Unie was een hoge Amerikaanse diplomaat aangeschoven. Het was voor het eerst in drie decennia dat Iran en de VS elkaar op zo’n hoog niveau ontmoetten.

De deelname van onderminister William Burns van Buitenlandse Zaken wordt gezien als een belangrijke verandering in de Amerikaanse opstelling tegen Iran. Washington weigerde tot nu toe elk contact zolang Teheran doorgaat met de verrijking van uranium.

De aanwezigheid van Burns is een ’eenmalige gebeurtenis’, aldus Washington. Hij is alleen in Genève om te luisteren, niet om te onderhandelen. De Verenigde Staten blijven op het standpunt staan dat echte onderhandelingen pas kunnen beginnen als Iran zijn gevoelige nucleaire programma bevriest. Ook moet het land voldoen aan de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Iran.

De VS en Iran verbraken hun relaties na de radicaalislamitische revolutie van 1979 in Iran. Formeel contact is er nauwelijks geweest, al overlegden Washington en Teheran vorig jaar wel met elkaar op ambassadeursniveau over de veiligheid in het Iraanse buurland Irak.

Bij het overleg in Genève hoopte de Europese Unie dat Iran concreet zou ingaan op het jongste aanbod tot samenwerking, dat EU–coördinator Solana namens de vijf permanente leden van de VN–Veiligheidsraad en Duitsland midden juni aan Teheran had overgebracht.

Als Iran zijn atoomprogramma opgeeft, zijn de zes landen bereid tot economische, wetenschappelijke en politieke samenwerking om Iran daarmee uit zijn internationaal isolement te verlossen. De regeringen van de zogenoemde 5+1 (VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot–Brittannië en de Bondsrepubliek) zagen de afgelopen weken al af van nieuwe dreigementen tegen Iran.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer