Rente maakt eigen huis duurder
Wie op het punt staat een huis te kopen, heeft pech. De laatste tijd verhoogt de ene na de andere aanbieder de hypotheekrente. Dat maakt de aanschaf en het bezit van een eigen huis met geleend geld flink duurder.
Cijfers van intermediair de Hypotheekshop geven aan dat de hypotheekrente in de afgelopen drie maanden is opgelopen van 5 naar ongeveer 6 procent. Dat betekent dat een woning van 250.000 euro in korte tijd netto tot 120 euro per maand duurder is geworden.Dat de rente vandaag de dag stijgt, is opmerkelijk in het licht van de afzwakkende economie. Normaal gesproken is dat voor centrale banken juist het moment om de rente te verlagen om de economie een impuls te geven.
De hoge inflatie gooit echter roet in het eten. Centrale bankiers moeten de rente op peil houden om de inflatie te beteugelen. De prijzen stijgen onder meer onder invloed van de hoge olie– en voedselprijzen.
En dan is er ook nog de kredietcrisis. „De onzekerheid daarover heeft de rentes doen oplopen", zegt Postbank–econoom Marten van Garderen. In deze onzekere tijden kijken banken er bovendien beter naar aan wie ze hun geld uitlenen, zo stelt Van Garderen. Dat constateerde De Nederlandsche Bank (DNB) begin dit jaar ook al.
De Hypotheekshop herkent het. „Ja, banken zijn voorzichtiger geworden. Ze kijken beter of iemand een BKR–registratie heeft en of de werkgeversverklaring deugt. Bovendien stellen ze meer vragen als iemand meer wil lenen dan de norm", aldus woordvoerster Maaike Lausberg.
De rentestijging van 5 naar 6 procent zorgt er verder voor dat mensen minder kunnen lenen. Lausberg: „Voor twee mensen met een gezamenlijk inkomen van 50.000 euro scheelt dat 11.000 euro". De Hypotheekshop heeft nog niet geconstateerd dat de hoge rente consumenten daadwerkelijk afschrikt.
Van Garderen merkt het effect wel in zijn statistieken. „Huizenprijzen gaan nog steeds omhoog, maar wel minder hard. Dit jaar rekenen we op een stijging van 3 procent, tegen 4,1 procent vorig jaar". Toch blijven de gevolgen van de hogere rentestanden op de Nederlandse huizenmarkt zeer beperkt, stelt hij.
„Natuurlijk zullen hogere rentes ertoe leiden dat mensen minder hoge prijzen kunnen bieden voor een huis. Maar Nederland is wat dat betreft gewoon niet hetzelfde als bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dubieuze hypotheken zijn hier niet verkocht. En het is een krappe markt, waar er altijd geïnteresseerden blijven". De econoom voorziet volgend jaar dat huizenprijzen in Nederland met 3,5 procent klimmen.