Paus: Oecumene zit op kritiek punt
De oecumene, de samenwerking tussen de kerken, is op een kritiek punt gekomen. Dat zei paus Benedictus XVI vrijdag tegen ongeveer vijftig kerkelijke leiders in de kathedraal van Sydney.
Hij is negen dagen in Australië in verband met de rooms-katholieke Wereldjongerendagen in Sydney.De paus onderstreepte dat kerkleiders moeten waken voor elke verleiding om hun leer te beschouwen als middel om het onderscheid met andere kerken te versterken. Zulke verdeeldheid zou een obstakel zijn voor „de schijnbaar urgentere en direct op te pakken taak om de wereld waarin wij leven te verbeteren.”
De paus werkte zijn opmerking niet uit, maar hij leek te verwijzen naar de Anglicaanse Kerk, na de Rooms-Katholieke Kerk de grootste kerk in Australië. Vorige week stemde de anglicaanse synode in Engeland in met de toelating van vrouwen tot het bisschopsambt. De RK-Kerk laat alleen mannen toe tot de ambten van diaken, priester en bisschop. Het Vaticaan noemde het besluit van de Engelse anglicanen „een nieuwe hinderpaal” voor de betrekkingen tussen beide kerken.” In het vliegtuig op weg naar Sydney had Benedictus gezegd te hopen dat een nieuw schisma kan worden voorkomen.
In een toespraak die de paus donderdag hield, heeft hij de duizenden deelnemers aan de Wereldjongerendagen gewaarschuwd voor „de popcultuur, de consumptiemaatschappij en valse idolen.” Hij wees erop dat de apostelen 2000 jaar geleden zich tegen de ontaarding van de cultuur keerden, toen ze de kerk stichtten. Benedictus constateerde dat „onze wereld moe is van de hebzucht, uitbuiting en verdeeldheid, de eentonigheid van valse idolen en halve antwoorden en de pijn van valse beloften.”
De kerkleider haalde vooral uit naar het geweld en de seksualiteit die als amusement op televisie en internet te zien zijn. „Ik vraag me af hoe iemand die wordt geconfronteerd met mensen die werkelijk lijden onder geweld en seksuele uitbuiting, hun kan uitleggen dat die tragedies, voorgesteld in virtuele vorm, louter als vermaak worden beschouwd”, zei de paus.
Hij sprak tot de jongeren nadat die hem in de haven van Sydney met gejuich hadden onthaald. Het was de eerste dag van het officiële programma.
Voordat de kerkleider aan boord ging van de boot Sydney 2000, die hem naar de haven van Sydney bracht, verwelkomde premier Kevin Rudd hem. De regeringsleider prees de paus als „de stem van de hoop in een tijd dat hoop dringend nodig is.”
De rooms-katholieke kerkleider op zijn beurt had ook lof voor de Australische regering. Hij roemde de excuses die Rudd in februari aanbood aan de Aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië. Rudd verontschuldigde zich voor het onrecht dat hun is aangedaan.
„Dit voorbeeld van verzoening biedt hoop aan mensen in heel de wereld die ernaar hunkeren dat hun rechten worden bevestigd en dat hun bijdrage aan de samenleving wordt erkend en gesteund”, zei de paus. Aboriginals met beschilderde gezichten en gekleed in dierenhuiden sloegen met gomboombladeren op de grond, toen de paus na zijn ontmoeting met Rudd en andere hoogwaardigheidsbekleders aan boord van de boot stapte.
Het is nog onduidelijk of de paus excuses zal aanbieden aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters in Australië. Uit wat hij zei in het vliegtuig naar Australië, werd afgeleid dat hij die stap zou zetten. Benedictus’ woordvoerder, Federico Lombardi, zei woensdag echter dat diens woorden verkeerd zijn uitgelegd. „Ik denk niet dat hij excuses aanbiedt en ik raad u aan te luisteren naar wat de paus zegt”, zei Lombardi tegen verslaggevers zonder nadere informatie te geven.