Geneeskans kanker in Nederland hoog
Nederland scoort niet slecht als het gaat om de genezingspercentages van kankerpatiënten. Nederland staat in veel gevallen tussen de landen met de hoogste genezingskansen.
Dat blijkt uit onderzoek in 31 landen door zo’n honderd epidemiologen onder 1,9 miljoen kankerpatiënten waarvan de resultaten woensdag online zijn verschenen in het tijdschrift Lancet Oncology. Hoofduitkomst van de studie is dat de genezingspercentages tussen landen en zelfs tussen regio’s enorm verschillen.Er is door de onderzoekers gekeken naar de overlevingscijfers vijf jaar na vaststelling van de tumor op basis van gegevens van de regionale kankerregistraties in de diverse landen. Er is gekeken naar borst-, (dikke)darm- en prostaatkanker. De periode beslaat de jaren negentig van de vorige eeuw.
Uit de cijfers komt naar voren dat de kans op overleving van kanker het grootst is in de VS, althans voor blanke Amerikanen, voor zwarten zijn de cijfers ongunstiger. In de VS is 85 procent van de blanke vrouwen met borstkanker na vijf jaar nog in leven. Bij zwarte vrouwen is dit 71 procent.
In Europa ligt dit percentage gemiddeld op 73. Nederland scoort met 78 procent boven het Europese gemiddelde. Ook bij andere kankersoorten scoort Nederland goed. Zo is 70 procent van de mannen met prostaatkanker na vijf jaar nog in leven. Bij darmkanker is dat 53 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen. Landen die over de hele linie laag scoren zijn Brazilië, Engeland, Ierland en de voormalige Oostbloklanden.
De resultaten van het onderzoek komen aardig overeen met de uitkomsten van de vorig jaar augustus gepresenteerde Eurocarestudie die gaat over het tijdvak 1995-1999. Volgens de Nederlandse epidemioloog prof. dr. J. W. Coebergh, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, scoort Nederland in vergelijking met andere landen redelijk goed. „Wij staan in de rij van Europese landen op een bovengemiddelde plaats en draaien voor nagenoeg alle tumoren mee in de subtop of top.”
De grootste verbeteringen zijn volgens Coebergh opgetreden bij de genezing van dikkedarmkanker. „Dat komt door wezenlijke verbeteringen in de behandeling sinds de jaren negentig.”
In Engeland en de voormalige Oostbloklanden wordt hard gewerkt aan betere diagnostische en behandelmogelijkheden. „De resultaten daarvan kun je echter pas jaren later terugzien.”