Moslimschool boos over „achterstelling” Gouda
Ouders van leerlingen van de Goudse moslimschool Al-Qualam voelen zich door het college „behandeld als tweederangsburgers” en zullen de straat opgaan wanneer er niet naar hen wordt geluisterd als het gaat om een nieuwe school in Gouda-Oost. De raad oordeelde woensdag echter unaniem dat de ouders eerst hun toon moeten matigen.
De ouders van de in 2003 opgerichte school willen een geschikt onderkomen voor het sterk groeiende aantal leerlingen. Zij zijn nu aan de rand van de wijk Korte Akkeren gehuisvest. De school telt acht lokalen en straks tien noodlokalen. Het liefst zien de ouders een geschikt gebouw in het oosten van de stad, waar de meeste kinderen vandaan komen. Het is hun een doorn in het oog dat deze de kinderen dagelijks dwars door de stad moeten, evenals het feit dat hun niet op korte termijn een definitief onderkomen ter beschikking wordt gesteld.De eisen werden met forse bewoordingen kracht bij gezet. Namens de vele naar de raadsvergadering gekomen ouders zei S. Kharkhach: „Wij zijn inmiddels geen gastarbeiders meer. Wij eisen ons recht op. Wij voelen ons niet geaccepteerd door de Goudse gemeenteraad en zijn woedend. De gemeente wil het ons moeilijk maken, maar dat zal niet lukken. Wij willen onze kinderen islamitische waarden meegeven. De ontspoorde jongeren zijn niet de producten van onze opvoeding. Wij zullen doorgaan voor een school in het oostelijke deel van Gouda en gaan er desnoods de straat voor op.”
Schoolbestuurslid S. Boukalouh: „Er wordt met ons gesold, ondanks het feit dat wij ons altijd constructief hebben opgesteld.” Hij meldde dat de ouders plannen hebben om met 2000 mensen in witte kleding regelmatig protesten voor het stadhuis te organiseren.
Burgemeester W. Cornelis zei in een reactie zich persoonlijk aangesproken te voelen, maar niet het verwijt te accepteren dat Gouda bepaalde bevolkingsgroepen achterstelt. Hij vindt dat de ouders ten onrechte een underdogpositie innemen. „Ik ga hierover actief met de hoofdrolspelers in gesprek.”
De burgemeester kreeg woensdag de steun van alle fracties. A. Huisman (CU) richting de ouders: „U wordt gelijk behandeld. Ook bijvoorbeeld de Beversluisschool wacht al lang op passende huisvesting.”
Ook SGP’er mr. A. J. C. van Bemmel waarschuwde ervoor om door een verkeerde toonzetting „de vlam in de pan te laten slaan.”