Museum Bolsward houdt expositie over kloosters
Het Titus Brandsma Museum in Bolsward houdt van eind juli tot half december een expositie over kloosters in Nederland. De titel van de expositie is ”Storm, Stilte en Strijd rond een middeleeuws klooster”.
Met deze tentoonstelling wil het museum onder meer duidelijk maken dat niet alleen de Rooms-Katholieke Kerk kloosters kent. „Dat is een misverstand. Er bestaan ook boeddhistische en protestantse kloosters”, zei directeur Tjebbe de Jong van het Titus Brandsma Museum woensdag. „Het is een misverstand om kloosters uitsluitend met het (moderne) katholicisme te vereenzelvigen. Kloosterlijk leven is van alle tijden, van alle religies en spirituele stromingen en van alle continenten.”Het huidige Friesland kende in de middeleeuwen maar liefst 52 cisterciënzerkloosters, waaronder Bloemkamp en het vrouwenklooster Nijeklooster. Nederland telt nu nog slechts drie kloosters van deze orde, Bloemkamp (Bolsward), Nijeklooster (Scharnegoutum) en de Abdij Sion (in Diepenveen bij Deventer).
De overige cisterciënzerkloosters zijn in de periode 1570 tot 1600 verdwenen. „De Staten van Friesland hebben de kloosters in 1580 officieel verboden. En het was destijds het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De Friezen wilden niet dat de kloosters in handen van de Spanjaarden vielen”, zegt De Jong.
Een maquette geeft bezoekers van de tentoonstelling een indruk van klooster Bloemkamp. Daarnaast wordt hun door middel van een tijdbalk duidelijk gemaakt hoe het kloosterleven zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.