Buitenland

Troepenopbouw bij omstreden tempel

Een grensconflict tussen Thailand en Cambodja over een antieke tempel en het omringende gebied heeft ertoe geleid dat beide landen meer troepen in het gebied hebben samengetrokken. Volgens woordvoerders zijn er nu ruim vierhonderd Thaise en rond de achthonderd Cambodjaanse militairen in de buurt van de Preah Vihear tempel gestationeerd.

AP
17 July 2008 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 06:07
PREAH VIHEAR - Een Cambodjaanse militair bij de Preah Vihear tempel, 13 juli 2008. Foto EPA
PREAH VIHEAR - Een Cambodjaanse militair bij de Preah Vihear tempel, 13 juli 2008. Foto EPA

Volgens Cambodja zijn Thaise soldaten de grens overgestoken. Dat wordt officieel door Thailand ontkend, maar een anonieme militaire bron zei woensdag dat ongeveer tweehonderd Thaise soldaten inderdaad ’omstreden grensgebied’ zijn binnengegaan.Ondertussen hebben de premiers van beide landen afgesproken dat hun ministers van defensie maandag met elkaar gaan praten om de angel uit het conflict te halen.

De Preah Vihear tempel ligt op grondgebied dat door Thailand wordt opgeëist. De spanningen rond de tempel laaiden op toen het 11e-eeuwse monument onlangs door de Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. Thailand vindt dat zijn aanspraken op het grensgebied daardoor worden ondermijnd.

In 1962 wees het Internationale Gerechtshof de tempel en de grond er omheen toe aan Cambodja. Vooral nationalistische Thais kunnen dat nog altijd niet verkroppen, ook al is de tempel duidelijk verwant aan het beroemdere Ankor-tempelcomplex in Noordwest-Cambodja.

Tijdens de campagne om de tempel op de erfgoedlijst te krijgen eisten Thaise nationalisten dat Cambodjanen die in de omgeving van de tempel wonen, zouden worden verjaagd. Cambodja reageerde daarop door de toegang tot de tempel vanuit Thailand af te sluiten.

Politieke tegenstanders van de Thaise regering zijn dinsdag naar aanleiding van de controverse rond de tempel een procedure begonnen om de regering af te zetten. De Volksalliantie voor Democratie zegt premier Samak Sudaravej te beschouwen als een zetbaas van Thaksin Shinawatra, de van corruptie beschuldigde vorige premier die in 2006 na langdurige demonstraties door het leger werd afgezet.

Volgens de alliantie steunde Samaks regering Cambodja bij zijn succesvolle pogingen de tempel op de erfgoedlijst van de Unesco te krijgen. Daarmee heeft zij volgens de alliantie Thailands aanspraken op een stuk grond naast de tempel ondermijnd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer