Nigeria wil doodstraf door sharia stoppen
De Nigeriaanse regering heeft dinsdag beloofd te voorkomen dat de doodstraf door steniging, die islamitische rechtbanken in het noorden van het land in een aantal zaken hebben opgelegd, wordt uitgevoerd. De vonnissen, gebaseerd op de islamitische sharia-wetten, leidden tot internationale protesten en boycotdreigementen.
Dubem Onyia, minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde uitdrukkelijk dat „niemand ooit nog als gevolg van een sharia-wet wordt gestenigd.” Hij legde de verklaring af op een persconferentie die was gewijd aan de voorbereidingen voor de Miss World-verkiezing. Die heeft op 7 december dit jaar in Nigeria plaats.
Volgens de minister kan de regering het islamitisch recht zoals dat in het noorden van het land wordt toegepast, niet veranderen. Een doodvonnis kan echter wel op individuele basis in hoger beroep door een federaal hof nietig worden verklaard. Onyia en andere Nigeriaanse leiders hebben erop gewezen dat de Nigeriaanse grondwet geen ruimte biedt voor steniging, amputatie, zweepslagen of andere vormen van islamitisch recht. Wel staat de grondwet de doodstraf toe.
Momenteel lopen er drie zaken van mensen die wegens overspel ter dood zijn veroordeeld: de 31-jarige Amina Lawal, de 35-jarige Ahmadu Ibrahim en de 32-jarige Fatima Usman. In alle gevallen is beroep aangetekend. Van een vierde ter dood veroordeelde, Safiyah Husseini, werd het vonnis in maart in hoger beroep nietig verklaard.
Politieke en religieuze leiders in Nigeria hebben de invoering van de sharia in twaalf van de 36 staten scherp bekritiseerd. Ook sommige moslimleiders beschouwen de invoering van de strenge islamitische wetgeving als ondemocratisch. Sinds de drie jaar dat de sharia nu is ingevoerd, zijn meer dan 3000 Nigerianen omgekomen bij rellen tussen christenen en moslims.