Akkoord over staatshervorming België blijft uit
Vlaamse en Waalse politici hebben geen akkoord bereikt over de cruciale staatshervorming van België. De regeringscoalitie had volgens afspraak dinsdagmiddag om drie uur een akkoord moeten presenteren. Het lot van de regering–Leterme is daardoor onzeker.
„Het is voor iedereen duidelijk dat een volledig akkoord over een staatshervorming voor 15 juli niet meer haalbaar is", zei voorzitter Bart Somers van het liberale Open VLD na een onderhandelingsronde maandag. „We moeten nu kijken wat er moet gebeuren zonder dat het land in een chaos wordt gestort en de regering valt". Het probleem spitst zich toe op de opdeling van het kiesdistrict Brussel–Halle–Vilvoorde in een Nederlands– en Franstalig deel.Somers benadrukte dat de staatshervorming er moet komen. „Een land zonder regering zou niet verantwoord zijn, maar een land zonder staatshervorming ook niet. De premier probeert daar nu een voorstel voor te doen".
Plan van premier Yves Leterme is om nu de deelstaten te betrekken bij onderhandelingen over staatshervorming. Vlaams deelstaatpremier Kris Peeters toonde zich daar maandag alvast toe bereid. Maar de Vlaamse minister Geert Bourgeois (N–VA) ziet er het nut niet van in.
Premier Leterme staat vooral onder druk van zijn eigen partij, het Vlaamse christendemocratische CD&V en diens Vlaams–nationalistische partnerpartij N–VA. Zijn eigen partijvoorzitter Marianne Thyssen zei zondag nog dat van uitstel geen sprake mag zijn. Maandag zei Thyssen alleen: „Wij blijven werken aan een grote staatshervorming".
Het debat dinsdag om drie uur in het Belgisch parlement zal doorslaggevend zijn voor het eventueel voorbestaan van de wankele regering–Leterme, die pas na negen maanden onderhandelen tot stand kwam.
Het conflict tussen de Vlaamse en Waalse partijen sleept al maanden. CD&V en andere Vlaamse partijen eisen dat de federale staat België meer bevoegdheden overdraagt aan de deelstaten. Dat stuit voortdurend op bezwaren van Franstalige politici. Het Franstalige Wallonië verliest dan namelijk een grote inkomstenstroom vanuit de federale staat.