Buitenland

Mediterrane Unie van start in Parijs

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zondagmiddag in Parijs de oprichtingsvergadering geopend van de Mediterrane Unie, een samenwerkingsverband van 43 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

AP
14 July 2008 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:06
PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zondagmiddag in Parijs de oprichtingsvergadering geopend van de Mediterrane Unie, een samenwerkingsverband van 43 landen in Europa, het Midden—Oosten en Afrika. Foto: EPA
PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zondagmiddag in Parijs de oprichtingsvergadering geopend van de Mediterrane Unie, een samenwerkingsverband van 43 landen in Europa, het Midden—Oosten en Afrika. Foto: EPA

Sarkozy riep de landen rond de Middellandse Zee op vrede te stichten, net zoals Europese landen dat hebben gedaan via de Europese Unie. „De Europese en de mediterrane dromen zijn onafscheidelijk”, zei Sarkozy. „Wij zullen samen slagen; wij zullen samen falen.” Sarkozy zei te hopen traditionele verdeeldheid en rivaliteit in de betrokken landen via de unie, waarin 800 miljoen mensen wonen, te kunnen overbruggen.„Wij zullen samen vrede in het mediterrane gebied tot stand brengen, zoals gisteren toen wij vrede in Europa tot stand brachten”, aldus Sarkozy. Hij benadrukte dat de unie niet in het teken zal staan van „noord tegen zuid, niet Europa tegen de rest, maar verenigd.”

Het deed de Franse president naar eigen zeggen deugd dat Arabische landen én Israël, Turkije én Griekenland en Algerije én Marokko de top bijwonen. De Marokkaanse koning Mohammed VI stuurde zijn broer.

Ook de Libische leider Muammar Gaddafi schitterde door afwezigheid. De Syrische president Bashar Assad ontbrak aan tafel toen de Israëlische premier Ehud Olmert het woord voerde.

De Egyptische president Mubarak, die als covoorzitter optrad, zei dat de landen rond de Middellandse Zee en de EU-lidstaten „door een gezamenlijk lot” verbonden zijn. Hij riep de unie ertoe op de kloof tussen het rijke noorden en het arme zuiden te overbruggen, en noemde als uitdagingen onderwijs, voedselveiligheid en gezondheidszorg.

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, die een warm welkom kreeg van Sarkozy en Mubarak, merkte op dat de problemen bij de financiering beginnen. Bouteflika wees erop dat de EU weinig toezeggingen voor de komende jaren had gedaan en dat dit de vraag doet rijzen in hoeverre de EU werkelijk geïnteresseerd is in een unie met haar zuidelijke buren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei evenwel dat de unie de beschikking krijgt over de 13 miljard euro die was gereserveerd voor haar voorloper, maar nog niet is uitgegeven.

Bouteflika zei te hopen dat de unie het voor Noord-Afrikanen makkelijker zal maken een visum voor Europa te bemachtigen. „Onze gezamenlijke zee zou ons moeten samenbrengen, niet scheiden”, zei Bouteflika. Hij riep mediterrane leiders ertoe op gezamenlijk na te denken over verbetering van de bewegingsvrijheid.

In de ontwerpverklaring wordt gesteld dat de unie voor het einde van dit jaar operationeel moet zijn. In tegenstelling tot eerdere organen waarmee geprobeerd werd de landen rond de Middellandse Zee nader tot elkaar te brengen, wordt de unie door alle lidstaten bestuurd. Er komt een covoorzitterschap, dat roulerend wordt bezet door een EU-lidstaat en een mediterraan land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer