Binnenland

Bijna nieuw college voor Scherpenzeel

Het nieuwe college in Scherpenzeel zal zeer waarschijnlijk bestaan uit de partijen DS/PvdA, ChristenUnie, SGP en VVD.

Regioredactie
14 July 2008 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 06:06

De gemeente Scherpenzeel maakte zaterdag bekend dat de onderhandelingen tussen de vier partijen voorspoedig zijn verlopen. Morgen wordt het nieuwe coalitieakkoord besproken. Daarna beginnen de onderhandelingen over de wethouders.Volgens informateur Mijnten, fractievoorzitter van DS/PvdA -een samenvoeging van de plaatselijke partij Democraten Scherpenzeel met de PvdA, met drie zetels de grootste van de beoogde collegepartijen-, zullen de onderhandelingen voor het einde van de maand afgerond zijn, zodat het nieuwe college na de vakantieperiode geïnstalleerd kan worden. Duidelijk is al wel dat de vier partijen gezamenlijk niet meer dan drie wethouders zullen leveren. Onderhandelingen over de verdeling van de posten zijn nog niet afgerond.

De oppositie zal bestaan uit de Groep Van Es/Van de Glind en het CDA, dat tot nu toe in het college zat. Zij doen als enige partijen niet mee in de collegeonderhandelingen, omdat zij tegen de fusie van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg zijn.

Het college van Scherpenzeel viel vorige week dinsdagavond nadat de CDA-raadsleden Van Es en Van de Glind een motie van wantrouwen van de oppositie steunden. Het tweetal had geen vertrouwen meer in de lijn van het college met betrekking tot de herindeling van de gemeente. Het college, bestaande uit CDA, VVD en CU, volgde daarin de raad, die in meerderheid voor fusie met Woudenberg en Renswoude is. Van Es en Van de Glind zijn als zelfstandige raadsleden verder gegaan onder de naam Groep Van Es/Van de Glind.

Volgens SGP-fractievoorzitter Van Vreeswijk is er een brede overeenstemming tussen de vier partijen die zijn betrokken bij de collegeonderhandelingen. „Alle partijen staan achter de herindeling. Dat vormt een brede basis voor het college in de aanloop naar het komende fusieproces.” Dat dit fusieproces eraan komt, is volgens hem de waarschijnlijke uitkomst van een voorstel van Gedeputeerde Staten in december.

Dat de oppositie slechts zal bestaan uit CDA en de groep Van Es/Van de Glind is volgens Van Vreeswijk geen probleem. „Zij zijn zelf uit het vorige college gestapt, omdat zij tegen de fusie waren. Dan is dit de consequentie.”

CDA-fractievoorzitter Slappendel noemt het verloop van de collegeonderhandelingen „merkwaardig. Het enige gemeenschappelijke punt is het feit dat alle vier de partijen voor de herindeling zijn. Dat lijkt mij een smalle basis.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer