Binnenland

Scholen krijgen geen meldplicht

Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken is tegen een plicht voor scholen om illegale kinderen aan te melden, zodat zij het land kunnen worden uitgezet. De LPF-bewindsman sluit echter niet uit, dat door koppeling van gegevensbestanden van scholen en overheidsinstellingen illegalen worden opgespoord.

Redactie politiek
29 October 2002 15:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:54

Afgelopen weekeinde stelde VVD-Kamerlid Blok zo’n meldplicht voor en kreeg daarbij steun van CDA-Kamerlid Van Vroonhoven. CDA-minister Van der Hoeven van Onderwijs zei maandag al niets te zien in een plicht voor schoolhoofden om ouders van leerlingen zonder verblijfsstatus aan te melden bij de Vreemdelingendienst.

Toen GroenLinks-Kamerlid Azough dinsdag in de Tweede Kamer de kwestie aankaartte, nam Van Vroonhoven afstand van het voorstel van Blok. „De leerplicht staat voor het CDA voorop,” aldus Van Vroonhoven. Wat hem betreft mag een meldplicht er niet toe leiden dat ouders hun kinderen thuis houden.

Minister Nawijn zei dat de meldplicht in strijd zou zijn met internationale verdragen. Voorts meldde hij er zelf ook niet sympathiek tegenover te staan. Wel herinnerde hij eraan dat in het regeerakkoord wordt voorgesteld om illegaal verblijf strafbaar te stellen.

Blok vroeg om een notitie over de manier waarop overheidsinstellingen hiermee moeten omgaan. Nawijn zei hier al aan te werken en denkt in november met zo’n stuk te komen. Mogelijk komt daarin te staan de databanken van onderwijsinstellingen en de overheid aan elkaar te koppelen.

Tussen de 10.000 en 20.000 ’illegale’ kinderen bezoeken Nederlandse scholen. Zij hebben volgens internationale verdragen recht op onderwijs. Maar omdat scholen vaak niet weten wat wel en wat niet mag als het om kinderen van illegalen gaat, is dat recht op onderwijs onvoldoende gewaarborgd, aldus Defence for Children. Die organisatie heeft op initiatief van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid hiernaar onderzoek gedaan. Vooral in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs weten weinig functionarissen dat ’illegale’ kinderen tot hun 18e onderwijs mogen volgen. Er is op dit terrein meer voorlichting nodig, aldus de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer