Economie

Overheid neemt falende hypotheekverstrekker VS over

De Amerikaanse hypotheekverstrekker IndyMac Bank is vrijdag overgenomen door de overheid. Het federale Bureau Toezicht Spaarbanken (OTS) greep in omdat rekeninghouders hun tegoeden massaal begonnen op te eisen uit vrees voor een faillissement.

ANP
12 July 2008 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 06:06

IndyMac is de grootste spaar– en hypotheekbank in de VS die instort en de op één na grootste financiële instelling die er omvalt, na de ondergang van de Continental Illinois National Bank and Trust Company in 1984.De hypotheekverstrekker uit Pasadena (Californië) is voorts de vijfde financiële instelling die dit jaar in de Verenigde Staten bezwijkt als gevolg van de kredietcrisis en de ingezakte huizenmarkt, berichtten zaterdag Amerikaanse media.

In elf dagen tijd werd bij de IndyMac Bank meer dan 800 miljoen euro van rekeningen gehaald. OTS–directeur John Reich concludeerde dat de bank niet meer kan voldoen aan de eisen van rekeninghouders. De OTS heeft de instelling voorlopig toevertrouwd aan de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation).

Deze overheidsinstelling, die bankdeposito’s van meer dan 8500 Amerikaanse banken verzekert, wil het bedrijf financieel zo gezond mogelijk maken en in de toekomst verkopen. De IndyMac Bank is maandag weer open als IndyMac Federal Bank FSB. De reddingsoperatie gaat de FDIC volgens schattingen tussen 2,5 en 5 miljard euro kosten.

Het ingrijpen bij IndyMac volgde op een uiterst roerige vrijdag waarop voor het lot werd gevreesd van twee cruciale banken die hypotheken verstrekken en verhandelen, de Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) en de Federal Home Mortgage Corporation (Freddie Mac). ’Fannie en Freddie’ zijn eigenaar van of staan garant voor meer dan de helft van alle uitstaande hypotheken in de VS. Daarmee vormen ze in de ogen van velen een onmisbare pijler van de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse president George Bush liet daarom vrijdag persoonlijk weten dat zijn minister van Financiën, Henry Paulson, en de directer van de Centrale Bank, Ben Bernanke, zich intensief met „deze twee belangrijke instituten bezighouden”.

Paulson heeft geruchten tegengesproken als zou de Amerikaanse overheid op het punt staan de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae over te nemen. Paulson liet weten de banken „te willen steunen in hun huidige vorm”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer