Tuin en plant kennen geen vakantie
Op vakantie gaan brengt vooraf allerlei extra werkzaamheden met zich mee, waaronder bijvoorbeeld regelen dat iemand tijdens die periode zorg draagt voor planten en dieren. Juist wanneer alles groeit en bloeit, trekken veel mensen eropuit en ontgaat hun wat er in de tuin gebeurt. Die heeft namelijk nooit vrijaf.
plattekst (u15,1,0(De tuin is een stukje natuur en voor wie daar op natuurlijke wijze mee omgaat, levert een afwezigheid van een paar weken geen grote problemen op. Staan er veel planten in potten, dan moeten die regelmatig water hebben. Zijn er ziekten of plagen, dan moeten daar voor vertrek wel maatregelen tegen worden genomen. Veel andere werkzaamheden kunnen gemakkelijk enige tijd worden uitgesteld.Niet iedereen heeft familieleden of kennissen in de naaste omgeving die tijdens een langere afwezigheid voor de planten en de tuin kunnen zorgen. Planten in huis hebben regelmatig water nodig. Je kunt ze voor je weggaat in water dompelen en ze vervolgens op een infiltratiemat of laagje vochtig zand plaatsen, waaruit ze vocht kunnen opnemen. Plaats ze wel zo licht mogelijk, maar niet in de zon. Een infiltratiemat bestaat uit materiaal dat vocht vasthoudt en dit vervolgens door de zuigkracht van de potgrond aan de plant afstaat. Een buffervoorraad dus. Je kunt hiervoor ook een pamper gebruiken, die je met water verzadigt en met de binnenzijde omhoog in de sierpot legt. Veel planten zullen dan wel voor twee weken over genoeg water beschikken.
Bij kuipplanten in de tuin ontkom je niet aan -afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk- regelmatig water geven. Hoe vaak hangt af van de grootte van pot en plant, de plantensoort en het aantal planten in de pot. Soms is eenmaal per dag water geven al te weinig. Als je veel kuipplanten hebt, is een druppelsysteem de meest voor de hand liggende oplossing. Anders dient er toch iemand gevraagd te worden om de zorg op zich te nemen. De planten tijdelijk ingraven kan, maar zorg er dan wel voor dat de potrand een eindje onder het grondoppervlak zit, anders drogen de planten tijdens droog weer nog te veel uit. Maak na het ingraven de grond goed nat.
Gazon
Een gazon wordt in de zomer gemiddeld eenmaal per week gemaaid. Wil je een ander niet met maaien belasten, dan is het niet erg om het over te slaan en het gras langer te laten worden. Voor het gras is het zelfs wel goed als het even ongestoord kan groeien. Het gazon moet gedurende het groeiseizoen over voldoende voedingstoffen beschikken. Daarom mag de bemesting niet achterwege worden gelaten uit vrees meer te moeten maaien.
Beplanting
Als er regen op komst is, is het goed om voor de vakantie nog een keer te bemesten. Besproei een gazon slechts in het uiterste geval, bij extreme droogte of op droge zandgrond. Kijk maar hoe snel het gras zich na een regenbui herstelt. Het lijkt wat onverzorgd als je bij thuiskomst van vakantie wat langer gras ziet en meent direct te moeten maaien, maar dat is echt niet nodig. Maai het als het uitkomt en laat het afgemaaide gras een dag drogen voor het bijeen te harken.
Het is belangrijk om hoog groeiende planten voor het weggaan op te binden of te zorgen voor ondersteuning met bijvoorbeeld chrysantengaas. Bij zware buien zal de regen of daarmee gepaard gaande sterke windvlagen de planten platslaan. Bij doorbloeiende planten, zoals rozen, is het goed om uitgebloeide bloemen weg te knippen. Je kunt dit ook doen met bloemen en knoppen die tijdens de vakantie gaan bloeien, dan kan de uitgroei van nieuwe bloeiende scheuten eerder beginnen.
Rozen moeten worden teruggeknipt vlak boven een volledig blad, dus een blad met vijf blaadjes. Als ze te hoog worden, knip dan dieper, het duurt dan iets langer voor ze weer bloeien. Bij vaste planten zoals flox, herfstaster, kattenkruid en salvia worden in het voorjaar vaak al scheuten getopt om de plant wat voller te maken en de bloei te spreiden. Dit kun je bij sommige planten ook voor de vakantie doen, zodat de zijscheuten gaan uitlopen en bloeien bij terugkomst.
Verwijder bij uitgebloeide pioenen alleen de uitgebloeide bloemkoppen. Zij bloeien niet voor een tweede maal en het blad heeft ook nog enige sierwaarde. Belangrijk is om de tuin voor de vakantie onkruidvrij te hebben, anders loop je het risico dat het in die tijd tot vorming van uitlopers of zaad komt en dan heb je naderhand extra werk. Juli en augustus zijn de maanden om coniferen en buxus te knippen.
Ook andere hagen hebben een knipbeurt nodig. Houd er dus rekening mee dat dit voor of na de vakantie moet gebeuren. Als je lavendel in de tuin hebt staan die je wilt drogen, snijd dan de bloemstengels vrij lang af op het moment dat ze beginnen te bloeien, eind juni, begin juli. Je kunt de stengels in bosjes binden en te drogen hangen op een warme plaats.
Wanneer je terugkomt van vakantie, is het altijd weer een verrassing hoe de tuin erbij ligt. Als het weer gunstig is geweest, ben je meestal verwonderd over de groei die er in die korte tijd heeft plaatsgevonden. Overweeg na thuiskomst welke werkzaamheden het dringendst zijn en ga je niet gelijk in het zweet werken.
Bekijk eerst eens goed hoe de planten zich hebben ontwikkeld en welke verrassingen zich hebben voorgedaan. Planten, maar ook de medebewoners van de tuin hebben door onze afwezigheid even de ruimte gekregen en daar ook gebruik van gemaakt.