Homonota (III)
”Houd Plasterk buiten de deur”, aldus de kop boven een opinieartikel van J. de Lijster (RD 4-7). Inderdaad, laat onze houding zo zijn! Het gebeuren doet denken aan de drie vrienden in Babel. Zij knielden níét voor het gouden beeld.
Wat was hun antwoord aan de koning? „Wij hebben niet van node u op deze zaak te antwoorden” (Daniël 3:16). We maken toch ook geen nota over omgaan met openlijke wetsovertreders? ”Homo-emancipatie” en vergelijkbare woorden treffen we dagelijks aan in het RD. Misschien zijn het op bepaalde pagina’s wel de meest voorkomende nieuwswoorden van de afgelopen vijftien jaar. Armzalig nieuws. Zijn nu onze kinderen op de basisschool aan de beurt?Fam. N. van de Wetering-de Rooij
Rembrandtlaan 101
2951 PL Alblasserdam
Embryoselectie (IV) 51
In de discussies die nu woeden over embryoselectie wordt, goedbedoelend, te vaak gebruikgemaakt van de vage en versluierende term ”beschermwaardigheid van het leven” (RD 2-7 e.v.). We slachten een koe, we koken een ei, we malen graan: dat is allemaal leven, maar is dat ”beschermwaardig” in dezelfde zin als een bevruchte menselijke eicel? Vanaf het moment van de bevruchting is die cel een zich ontwikkelend kind, een toekomstige mens. Hij is van het eerste ogenblik af een individu. Hij heeft alle genen, in aanleg alle erfelijke eigenschappen die hij, wanneer hij de kans krijgt ongestoord te groeien, later zal bezitten. Op het moment van de bevruchting was hij helemaal los van het moederlichaam, als een rijpe appel die van de boom gevallen is, als een ei dat door een vogel gelegd is. Bij de natuurlijke gang van zaken nestelt hij zich uit eigen beweging in de baarmoederwand. Hij vormt daar geen deel van de moeder, hij wordt daar niet gevoed, hij voedt zich daar zelfstandig en op eigen kracht, als een parasiet in het moederlichaam, en groeit en ontwikkelt zich door eigen innerlijke dynamiek. Hij wordt een ”embryo” genoemd, een ”foetus”, een ”vrucht”: uitdrukkingen die versluieren dat het om een mens in wording gaat. En zulke mensen in wording worden vernietigd als ze voor medische doeleinden niet meer nodig zijn. ”Beschermwaardigheid van leven”? Veel meer dan dat: beschermwaardigheid van een mensenkind! Laten we de dingen bij hun naam noemen!
E. J. Boneschanscher sr.
Robert Kochstraat 7
3817 JM Amersfoort
Embryoselectie (V)
In RD 9-7 e.a. verschenen verschillende artikelen van bij de NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging) betrokken mensen. Graag leggen wij kort uit waar we in het debat rondom embryoselectie vanuit de NPV vooral naar moeten kijken. Er kan op onderdelen sprake zijn van een nuanceverschil in denken, bijvoorbeeld over het moment van bezieling. Maar de waarde van het embryo wordt niet bepaald door filosofische vragen, die bovendien niet afdoen aan de beschermwaardigheid van het door God gegeven leven, dat bij de conceptie begint. Er kan ook sprake zijn van een standpuntenverschil. Daarbij voelen mensen zich op basis van dezelfde feiten door de gegeven omstandigheden gedrongen een ander standpunt in te nemen of tot een andere interpretatie te komen. Maar de waarde van het embryo wordt evenmin bepaald door politieke overwegingen. Vanuit de NPV willen we graag blijven spreken over de beschermwaardigheid van het menselijk leven.
Dr. R. Seldenrijk, directeur NPV
Dr. A. A. Teeuw, voorzitter NPV
Postbus 178
3900 AD Veenendaal
Explosie Bilthoven.
Gelukkig is de zaak weer wat rechtgetrokken in RD 9-7: een objectief bericht, gebaseerd op de feiten. Een wonder dat zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan bij dit incident! Natuurlijk is de schrik enorm als er stukken puin uit de lucht komen vallen. De bunker moet gesloopt worden voor de aanleg van bedrijventerrein Larenstein. De sloop zou worden uitgevoerd door een gerenommeerd, ervaren bedrijf. Als zich dan zo’n ernstig incident voordoet, is het wel heel teleurstellend om, zoals in RD 8-7, een artikel te lezen dat op z’n minst zeer eenzijdig is, bijna tendentieus. Eén persoon uit een bepaalde hoek, een club die al jaren fel tegen de aanleg van Larenstein is, wordt meerdere malen woordelijk geciteerd met opmerkingen die (deels) niet op feiten zijn gebaseerd, soms gewoon niet waar zijn. Dergelijke berichtgeving roept weer emoties op en zorgt voor onnodige onrust. Na een dergelijk incident is het juist nodig de rust in de wijk te bevorderen. Ik kan, met de informatie die mij tot op heden bekend is, geen andere conclusie trekken dan dat De Bilt op professionele wijze bezig is hier gestalte aan te geven.
J. F. Slootweg
Sperwerlaan 92
3738 EL Maartensdijk