Buitenland

Regering en oppositie Zimbabwe om tafel

De Zimbabwaanse oppositie en regering beginnen nog deze week in Zuid-Afrika aan overleg over de vorming van een regering van nationale eenheid. Dat is woensdag gebleken tijdens de rechtszaak in Harare tegen een leider van de oppositie, Tendai Biti, wegens landverraad.

Buitenlandredactie
10 July 2008 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:05

De advocaat van Biti, Lewis Uriri, vroeg aan de rechter of Biti zijn paspoort kon terugkrijgen, omdat hij naar Zuid-Afrika moet voor het overleg. Biti, wiens paspoort werd afgenomen vanwege de aanklacht tegen hem, is de hoofdonderhandelaar van de oppositie. De rechter bepaalde dat Biti zijn paspoort terugkrijgt.President Mugabe zegt bereid te zijn een regering van nationale eenheid te vormen met de door zijn rivaal Morgan Tsvangirai geleide oppositie. Mugabe zou een „alomvattende regering” willen waaraan alle partijen kunnen deelnemen.

De G-8-leiders riepen de politieke leiders in Zimbabwe woensdag op te werken aan een snelle, vreedzame oplossing van de crisis. Zij zeiden ernstig bezorgd te zijn over de situatie in Zimbabwe, waar Tsvangirai zich na geweld en intimidatie uit de presidentsrace terugtrok. De leiders van de G-8 kondigden bovendien financiële en andere maatregelen aan tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Tijdens de G-8-top in Japan liet de Russische president Medvedev doorschemeren dat zijn land een VN-resolutie met sancties tegen het regime-Mugabe niet zal steunen. Eerder zei de Britse premier Brown op dezelfde top dat de steun voor de sancties breed is.

De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie klaarliggen waarin onder andere is voorzien in een wapen- en reisverbod voor de Zimbabwaanse dictator en dertien van zijn naaste medewerkers. Ook wordt in de resolutie voorgesteld de banktegoeden van de veertien te bevriezen.

De Russische president Medvedev zei een uur na de uitlatingen van Brown dat de verklaring van de G8 niet hoeft te betekenen dat er ook een VN-resolutie komt met ingrijpende maatregelen. Rusland vindt dat de Veiligheidsraad moet oppassen voor het scheppen van precedenten als het gaat om inmenging in nationale verkiezingen. Medvedev zelf werd in maart met een enorme meerderheid aan stemmen tot president gekozen, maar die verkiezingen werden internationaal hevig bekritiseerd.

Verwacht wordt dat de Veiligheidsraad later deze week stemt over de ontwerpresolutie. Rusland heeft als permanent lid van de raad vetorecht en kan de sancties dus tegenhouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer