Oud stadion houdt Wageningen in de greep
De toekomst van de Wageningse Berg, met daarop het voormalige stadion van FC Wageningen, houdt de gemoederen in Wageningen danig bezig. Bezorgde bewoners zijn bang dat er in de bosrijke omgeving een bedrijventerrein zal verrijzen, maar volgens de wethouder is daar helemaal geen sprake van.
Vanavond beslist de gemeenteraad over de toekomst van de Wageningse Berg. Als het aan wethouder Kroes ligt, wordt het stadion omgetoverd tot Future Center Wageningen (FCW), een trainingscentrum voor teamsport met een aantal daaraan gerelateerde functies. De voorbije weken hebben vier Wageningse organisaties de bevolking echter opgeroepen zich tegen de komst van het FCW te keren. Dit centrum op de Wageningse Berg zal volgens hen de ”groene toegangspoort” van Wageningen vernietigen.„Wel natuur, geen bedrijvencentrum op de Wageningse Berg!” Met deze leus proberen actievoerders de komst van het FCW te dwarsbomen. Zij vinden dat het stadiongebied de bestemming natuur moet behouden. Wethouder Kroes berijpt niet waar de actievoerders zich druk om maken: „Spreken over een bedrijvencomplex is volstrekt buiten de orde. Binnen de contouren van het oude stadion wil FCW een trainingscentrum ontwikkelen dat aansluit op het sportverleden. Het veld blijft intact, de hoofdtribune wordt gerenoveerd en de zijtribune wordt in de bestaande proporties gehandhaafd en tot zittribune verbouwd. In de bestaande stadiongebouwen komen inderdaad ruimtes voor fysiotherapeuten en dergelijke, maar er komen geen extra kantoorgebouwen. Zelfs de parkeerplaats komt onder het stadion.”
Details
De herbestemming van het voormalige stadion kent een lange geschiedenis. Zestien jaar geleden werd duidelijk dat er voor FC Wageningen in het voetbal weinig toekomst meer te vinden was. Sindsdien staat het inmiddels flink vervallen stadion voortdurend op de lokale agenda. Daar komt nu verandering in, als het aan wethouder Kroes ligt.
Johan van Kouterik, voorzitter van FCW, gelooft in de plannen. „We zijn er in geslaagd in de uitwerking van onze plannen binnen de door de gemeente gestelde randvoorwaarden te blijven. Als Future Center krijgt het stadion de nieuwe functie van opleidings- en trainingscentrum op het gebied van (team)sportontwikkeling, voeding en beweging, met daaraan gerelateerde kantoorfuncties. Met het Future Center kunnen wij de in Wageningen aanwezige kennis van voeding, sport en beweging bundelen, uitwisselen en bestendigen.”
De actievoerders van Vrienden van de Wageningse Berg zijn het niet eens met de plannen. „Het terrein heeft een erkende bestemming als bomentuin en behoort tot het natuurgebied de Veluwe. Een voetbalstadion op deze plek werd gedoogd op de Wageningse Berg, omdat het er nu eenmaal was. Maar als de gemeente hier toch een bedrijvencentrum wil creëren, moet het bestemmingsplan dus worden aangepast”, vindt Sandra van der Heiden, bestuurslid van Vrienden van de Wageningse Berg. Kroes beaamt dat het bestemmingsplan op een paar punten moet worden gewijzigd: „Maar dan betreft het details.”
Architect Tatjana Trzin van het FCW smult juist van de intimiteit van een stadion in een bos. „Het opgeven van het stadion en vervangen ervan door natuur zou een gemiste kans zijn om hier een plek te creëren die anders is dan alle andere bossen in Nederland. Door de ongewone situatie van een bos met zo’n geschiedenis te omarmen, kan iets unieks gemaakt worden.”
Gehoor
De bezwaarmakers zijn minder optimistisch en hebben nog andere noten op hun zang. „Wageningen heeft helemaal geen behoefte aan een nieuw bedrijvencentrum. Door nieuwbouw van de Wageningen University & Researchcentre staan in Wageningen een overvloed aan fraaie bedrijfsgebouwen leeg. Zelfs op het Agro Business Park is sprake van leegstand”, aldus Jan-Joost Kessler, secretaris van Vrienden van de Wageningse Berg.
Wethouder Kroes kan enige irritatie niet onderdrukken: „Allereerst wordt het FCW geen bedrijvencomplex. Bovendien is het uitgangspunt van FCW het stadion: er zal worden getraind op de oude grasmat. Daarom zijn de lege universiteitsgebouwen geen optie, want die hebben geen link met het stadion. Bovendien zijn de universiteitsgebouwen niet ons eigendom.”
Volgens Kroes hoeven de inwoners zich geen zorgen te maken. De burgers hoeven niet extra diep in hun buidel te tasten. Kroes: „De stichting is verantwoordelijk voor de financiële middelen. Wel betaalt de gemeente 22.500 euro aan onderhoudskosten van het oude stadion, maar dat is al jaren zo.”
Met spanning kijken de bezwaarmakers uit naar de beslissende raadsvergadering. Hun acties vinden gehoor, zeggen ze. Kessler: „We krijgen telefoontjes, e-mails en hartenkreten van bewoners. Ook hebben wij meer dan duizend handtekeningen ingezameld.” Vanavond zal blijken wat de gemeenteraad wil met de Wageningse Berg.