EU onderhandelt met andere landen over aanpakken belastingvlucht
De Europese Unie gaat volgend jaar met een aantal andere landen onderhandelen over het aanpakken van belastingvlucht via buitenlandse spaartegoeden. De EU wil maatregelen nemen tegen deze belastingvlucht, maar dat heeft alleen zin wanneer als belastingparadijzen bekend staande landen als bijvoorbeeld Zwitserland ook meedoen.
Indien de onderhandelingen succesvol verlopen, zullen de EU-lidstaten vanaf 2003 belasting heffen over de rente op buitenlandse spaartegoeden of informatie uitwisselen over deze tegoeden met de belastingdienst van het land van herkomst van de spaarder. In 2010 moeten alle EU-lidstaten informatie gaan uitwisselen.
De EU-ministers van Financiën hebben dit dinsdag besloten. Het betreft de uitwerking van eerder gemaakte afspraken, maar omdat Luxemburg en Oostenrijk dwars lagen, dreigde er een kink in de kabel te komen. Beide landen hebben nu nog een bankgeheim, dat ze zouden moeten opgeven om aan het systeem van informatie-uitwisseling te kunnen meedoen.
Oostenrijk en Luxemburg vinden dat dat laatste alleen kan als andere landen buiten de EU precies dezelfde maatregel nemen, maar de overige EU-lidstaten vinden het ook best als die landen belasting heffen over de rente op spaartegoeden.
Overigens is er ook nog discussie over de exacte datum waarop de maatregelen moeten ingaan. Fungerend EU-voorzitter België heeft een overgangstermijn van een jaar voorgesteld, waardoor de ingangsdatum 1 januari 2004 zou worden. Maar de meeste lidstaten, waaronder Nederland, houden vast aan 2003.
De EU-ministers zullen hier volgende week verder over praten voorafgaande aan de EU-top van Laken. Ze moeten dan ook nog een besluit nemen over een aantal technische kwesties, zoals de hoogte van de zogeheten bronbelasting over de rente op spaartegoeden. Eerder werd gedacht aan tarieven van 15 tot 25 procent.