Buitenland

Zeven vredessoldaten gedood in Darfur

Zeven leden van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in de Sudanese regio Darfur zijn in een hinderlaag gedood. De slachtoffers zijn vijf Rwandese soldaten en twee politieagenten, een uit Ghana en een uit Uganda. Nog eens 22 leden van de missie, UNAMID, zijn gewond geraakt, van wie zeven ernstig. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt.

AP
10 July 2008 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 06:05
Zeven leden van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in de Sudanese regio Darfur zijn in een hinderlaag gedood. Foto EPA
Zeven leden van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in de Sudanese regio Darfur zijn in een hinderlaag gedood. Foto EPA

De slachtoffers werden aangevallen toen ze op weg terug waren naar hun kamp, na in het noorden van Darfur de dood van twee rebellen van het Sudanese Bevrijdingsleger (SLA) te hebben onderzocht, aldus UNAMID. De aanval werd uitgevoerd door zo’n tweehonderd strijders op paarden en in SUV’s. Er brak een vuurgevecht uit tussen de aanvallers en de vredestroepen, dat twee tot drie uur duurde. De groep die werd aangevallen bestond uit 61 Rwandese soldaten, tien politieagenten, twee militaire waarnemers en twee tolken. Ban sprak van ’een onacceptabele daad van extreem geweld’.UNAMID is ’furieus’, zei woordvoerster Shereen Zorba. ’We maken geen deel uit van het conflict, maar zijn een instrument om het lijden van burgers te verlichten. We proberen een bepaald niveau van vrede en veiligheid te bewerkstelligen, maar om ons in het conflict te sleuren is niet te rechtvaardigen.’ De VN geeft vrijwel nooit een van de strijdende partijen de schuld van specifieke gewelddaden in Darfur en ook Zorba zei niet wie de daders waren. Het feit dat de aanvallers op paarden reden doet echter vermoeden dat ze tot de janjaweed behoorden, de Arabische milities die voor de Sudanese regering tegen de rebellen vechten. Maar het Sudanese ministerie van buitenlandse zaken beschuldigde een splintergroep van het SLA van de aanval. Ook stelde het ministerie dat Europese landen de leiders van de rebellen niet voldoende onder druk zetten om een eind te maken aan het geweld.

De gezamenlijke vredesmissie van de AU en de VN, die uit ongeveer negenduizend man bestaat, houdt zich bezig met het beschermen van ongewapende burgers in de vele kampen voor ontheemden in Darfur en bemiddelt tussen de strijdende partijen. De missie is slecht uitgerust, kampt met onderbezetting en wordt vaak tegengewerkt door de Sudanese regering. UNAMID-soldaten zijn in zes maanden tijd al zeker zeven keer aangevallen. In mei viel daarbij voor het eerst een dode.

Zwarte rebellen in Darfur namen in 2003 de wapens op tegen de door Arabieren gedomineerde regering in de Sudanese hoofdstad Khartoem. De rebellen worden bestreden door de janjaweed, die dood en verderf zaaien. De regering wordt ervan beschuldigd de janjaweed te bewapenen, maar ontkent dit. Zo’n driehonderdduizend mensen zijn om het leven gekomen en 2,5 miljoen zijn op de vlucht geslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer