TNO onderzoekt voeding kleuter
TNO gaat de voeding van jonge kinderen onderzoeken. Ze krijgen te weinig goede vetzuren, vitamine D en foliumzuur binnen.
De opdracht voor het onderzoek is afkomstig van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO). De organisatie wil onder meer weten hoe het is gesteld met de inname van omega-3-vetzuren uit vis en omega-6-vetzuren in bijvoorbeeld halvarines met zonnebloemolie. Ook de inname van vitamine A en D wordt onder de loep genomen.Uit een peiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin dit jaar blijkt dat de voeding van Nederlandse peuters en kleuters te wensen overlaat. Zo bevat vooral de voeding van kleuters te veel verzadigde vetzuren en eten kinderen te weinig vis (rijk aan visvetzuren). Verder eten jonge kinderen te weinig groenten, fruit en vezelrijke voedingsmiddelen. Ook is er mogelijk sprake van een tekort aan vitamine D en foliumzuur. Slechts drie op de vijf peuters krijgen een supplement met vitamine D.
De ongezonde voeding van deze kinderen kan leiden tot overgewicht en op latere leeftijd tot chronische ziekten. Het RIVM bekeek het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar. Een op de zeven kinderen heeft overgewicht en eet dus meer dan nodig is voor normale groei en beweging.