Kerk & religie

Rome hekelt vrouwelijke bisschop

Een verzoening tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk wordt een stuk moeilijker nu de Engelse anglicanen hebben besloten dat in hun kerk vrouwen bisschop mogen worden.

Kerkredactie
9 July 2008 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 06:05
VATICAANSTAD - Een verzoening tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk wordt een stuk moeilijker nu de Engelse anglicanen hebben besloten dat in hun kerk vrouwen bisschop mogen worden. Foto EPA
VATICAANSTAD - Een verzoening tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk wordt een stuk moeilijker nu de Engelse anglicanen hebben besloten dat in hun kerk vrouwen bisschop mogen worden. Foto EPA

Dat stelt de Pontificale Raad voor Bevordering van Christelijke Eenheid van het Vaticaan in een dinsdag uitgebrachte verklaring. „Het besluit duidt op een afwijking van de apostolische traditie van alle kerken sinds het eerste millennium”, aldus de raad.De laatste tijd waren de twee kerken in gesprek om hun theologische meningsverschillen uit de weg te ruimen. Die dialoog is „tot nu toe vruchtbaar geweest”, vindt de raad, maar de beslissing van de anglicaanse synode maandag is een „nieuw obstakel” voor het onderlinge gesprek.

De voorzitter van de raad, kardinaal Walter Kasper, spreekt volgende week op de Lambethconferentie, waar hij het rooms-katholieke standpunt naar voren zal brengen.

Ook de Russisch-Orthodoxe Kerk vindt dat de Anglicaanse Kerk zich verder vervreemdt van de apostolische traditie. Priester Igor Vyzhanov, secretaris van het departement van Externe Kerkelijke Relaties van het Patriarchaat van Moskou noemt het besluit „pijnlijk voor de interchristelijke dialoog.” Toch komt het besluit voor hem niet als een verrassing, vanwege „de tendens naar totale vrijzinnigheid die helaas domineert in veel christelijke kerken, waaronder de anglicaanse gemeenschap.”

De evangelicale anglicaanse beweging Reform is eveneens teleurgesteld over het besluit van de synode. De beweging, die in 1993 werd opgericht uit verzet tegen het wijden van vrouwen tot priester, betreurt vooral dat er geen voorziening is getroffen voor „degenen die om hun geweten niet onder het toezicht van een vrouwelijke bisschop willen staan.”

Volgens Reform zegt de synode hiermee dat er in de Kerk van Engeland geen plaats is voor mensen met deze opvatting. „Deze boodschap zal ongetwijfeld de ”slapende reus” van het orthodoxe en evangelicale anglicanisme in Groot-Brittannië en over heel de wereld verder doen ontwaken.”

Het grootste verzet tegen de wijding van vrouwen tot bisschop komt van de anglokatholieken, die nadruk leggen op de continuïteit met de katholieke traditie. „Ik denk dat velen van ons duidelijk genoeg geweest zijn dat als er geen passende voorziening voor ons komt om in waardigheid te leven, we onvermijdelijk uit de kerk gedreven worden”, aldus John Broadhurst, bisschop van Fulham en voorzitter van de anglokatholieke organisatie Forward in Faith.

De organisatie Watch (Women and the Church), die zich inzet voor de wijding van vrouwen tot bisschop, juicht het besluit juist toe. De beslissing van de synode is „erg goed voor de kerk, voor vrouwen en ook voor heel de natie”, aldus voorzitter Christina Ree van Watch.

Helemaal zeker dat vrouwen daadwerkelijk bisschop zullen worden is het overigens nog niet. Volgend jaar februari wordt namelijk nog gedebatteerd over de wetgeving die invoering van het nieuwe beleid mogelijk moet maken. In ieder geval gaan kerkbestuurders er niet van uit dat er voor 2014 vrouwen tot bisschop gewijd zullen worden.

De Kerk van Engeland is niet de eerste kerk binnen de wereldwijde anglicaanse gemeenschap die vrouwelijke bisschoppen toestaat. Eerder al lieten de anglicaanse kerken in Schotland, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië vrouwen toe tot het bisschopsambt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer