College B en W Scherpenzeel valt
Het college van Scherpenzeel is dinsdagavond gevallen. Dat gebeurde nadat twee ontevreden CDA-raadsleden tijdens een extra raadsvergadering een motie van wantrouwen van de oppositie steunden.
De twee dissidente CDA’ers, Van Es en Van de Glind, hadden geen vertrouwen meer in de lijn van het college met betrekking tot de herindeling van de gemeente. Het college volgde daarin de raad, die in meerderheid voor fusie met Woudenberg en Renswoude is.Het CDA was vorig jaar de verkiezingen ingegaan als enige partij die tegen de fusie is. Omdat de gemeenschap Overberg eind mei bij referendum besloot bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven, was voor de twee CDA’ers de hele fusie onbespreekbaar geworden. Het college wilde echter verder met de fusie met Renswoude en Woudenberg.
Van Es en Van de Glind gaan als zelfstandige raadsleden verder, zo maakten ze dinsdagavond bekend. Het tweetal zegde twee weken geleden al zijn vertrouwen in het college van burgemeesters en wethouders van Scherpenzeel op.
Volgens CDA-fractievoorzitter Koudijs hadden de twee al langer moeite met de handelswijze van het college. „Ze vinden dat de besluitvorming moeizaam verloopt en het college te weinig bereikt.”
Het college steunde nog op de overgebleven twee CDA-raadsleden, en de andere coalitiepartijen, VVD (2 zetels) en CU (2 zetels). De motie van wantrouwen was ingediend door de oppositiepartijen, DS/PvdA (3 zetels) en SGP (2 zetels).
SGP-fractievoorzitter B. J. van Vreeswijk is voorstander van de vorming van een geheel nieuw college, zo verklaarde hij dinsdagmorgen. „Het is beter om met een schone lei te beginnen. Op de achtergrond speelde ook de onvrede over het functioneren van het college. Daarvoor heeft het ook al twee keer een motie aan de broek gehad.” Deze moties van de oppositie werden overigens weggestemd.
Een heel nieuw college kan volgens Van Vreeswijk de belangen van de Scherpenzeelse bevolking in het komende fusieproces beter behartigen. Dat dat fusieproces eraan komt, is volgens hem de waarschijnlijke uitkomst van een voorstel van Gedeputeerde Staten in december.
Volgens zijn inschatting is fusie met Leusden echter uitgesloten. „Daar is de gehele raad tegen.” Drie onderzoekers concludeerden vorige maand dat die optie moet worden onderzocht, omdat Renswoude zegt dat de nieuwe fusiegemeente te klein is en binnen tien jaar er een nieuwe fusie zou moeten komen. Daarbij komen Leusden, Barneveld of Veenendaal in beeld.
Het demissionaire college van Scherpenzeel handelt nu alleen nog de lopende zaken af.