Bijleveld blij met kritiek Antilliaanse bevolking
Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) is blij met de kritiek die ze heeft gekregen van de Antilliaanse bevolking over de voortgang van de staatkundige hervormingen van de Antilliaanse eilanden. Dat zei de CDA–politica dinsdagavond (lokale tijd) na een bezoek aan Saba en Sint Eustatius.
„Het is goed dat mensen hun grieven kenbaar maken, daar kunnen we rekening mee houden", aldus Bijleveld. Ze had dinsdag informatieve bijeenkomsten met de bevolking van de kleinste Antilliaanse eilanden, Saba en Sint Eustatius. Vooral op dat laatste eiland waren veel kritische geluiden te horen. Op donderdag spreekt ze met de bevolking van Bonaire.De drie eilanden worden een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland. De andere Antilliaanse eilanden Curac_ao en Sint Maarten willen een autonoom land binnen het Koninkrijk worden. Daarover voert Bijleveld woensdag nieuwe gesprekken.
De staatssecretaris beantwoordde dinsdagochtend in een gemoedelijke sfeer de vragen van een kleine tweehonderd inwoners van Saba. Op Sint Eustatius kwamen ’s middags ongeveer vijftig mensen af. Daar ontmoette ze veel vragen over onder meer het politiekorps, de dure vliegverbinding met Sint Maarten, de regeling van de belastingheffing en de pensioenen als Sint Eustatius niet langer onder de Antilliaanse, maar onder de Nederlandse verantwoordelijkheid valt. De richtdatum voor die overgang is eind 2010.
Bijleveld kreeg kritiek op haar voornemen meer belang te gaan hechten aan Nederlands taalonderwijs op het Engelstalige eiland. Maar ook stelde een inwoner van Sint Eustatius de vraag waarom ze er niet voor kon zorgen dat in de toekomst weer veel Nederlanders hun rijbewijs op het eiland gingen halen; in de jaren negentig een grote bron van inkomsten op het eiland. Er was verder bezorgdheid over het voortbestaan van de typische cultuur en het feit dat Sint Eustatius in een referendum koos voor voorbestaan van de Antillen, maar nu onderdeel van Nederland wordt.
Volgens Bijleveld lag een deel van de kritiek in ’de problemen die een deel van de bevolking heeft met de communicatie van de eigen overheid’. „Voor de rest hadden de mensen veel behoefte aan informatie", aldus de staatssecretaris, die zegt tevreden terug te kijken op de informatieve sessies.