Binnenland

„Meer overlast bij Baanhoekweg Sliedrecht”

De milieuwerkgroep 3e Merwedehaven weet zeker dat de uitbreiding van het aantal stortfronten voor de verwerking van asbest op de stortplaats in Dordrecht tot meer milieuoverlast (stof en stank) heeft geleid.

Van onze correspondent
8 July 2008 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 06:04

Dat zeiden de woordvoerders van de milieuorganisatie maandag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een woordvoerder van het bedrijf beschuldigde de milieuwerkgroep van onruststokerij. „Uit onderzoek blijkt dat er geen enkel asbeststofje vrijkomt en toch zeggen de milieuorganisaties telkens zonder eigen onderzoek dat de stort van onder meer asbestafval niet deugt op de 3e Merwedehaven. We hebben met goudfilters gemeten en er is geen vezel asbest in de lucht aangetroffen”, zei de raadsman van het afvalbedrijf.Een stortfront is een plek op het afvalterrein waar afval gestort wordt. Hoe groter de oppervlakte van het stortfront, hoe meer stof en stank vrijkomt. Omdat het terrein zo groot is en er veel afval wordt aangevoerd, wil het afvalbedrijf niet één groot stortfront maar vier kleinere plaatsen waar afval gestort wordt.

Nu heeft het bedrijf een milieuvergunning voor twee stortfronten van maximaal 2500 vierkante meter, maar het bedrijf gebruikt er in feite vier. Dat komt omdat vanaf 2003 asbestafval strikt gescheiden moet worden gestort van ander afval.

Om de twee extra stortfronten te legaliseren, deed het afvalbedrijf aan de Baanhoekweg een zogenoemde milieumelding aan toezichthouder Zuid-Holland. Daartegen kwamen de werkgroep en de gemeente Sliedrecht in het geweer. Volgens woordvoerder en omwonende J. van Andel staat het bedrijf nu niets meer in de weg om het stortoppervlak uit te breiden van 1600 vierkante meter naar 3200 vierkante meter.

Volgens David van Rijn van het afvalbedrijf is dat onzin en gaat het niet om de uitbreiding van de capaciteit. „In de vergunning staat dat het open afvalstortoppervlak niet groter mag zijn dan 2500 vierkante meter, en dat blijft zo”, zei Van Rijn.

Johan Vollenbroek, woordvoerder van de werkgroep, zei dat het bedrijf aanvankelijk heeft toegezegd dat er nooit meer dan 1600 vierkante meter meer stortfront zou zijn, en dat kan nu meer worden.

Verder toonde Vollenbroek een krantenartikel uit De Dordtenaar waarin staat dat het een janboel is op de afvalstort. Volgens Vollenbroek moet het bedrijf terug naar twee stortfronten van maximaal 1600 vierkante meter. Als de Raad van State de milieumelding schorst, zal het afvalbedrijf twee stortfronten moeten sluiten en komt het in de problemen met de efficiënte verwerking van het afval. Volgens afvalbedrijfwoordvoerder Van Rijn is het veel veiliger en milieuvriendelijker om vier dan om twee stortfronten in bedrijf te hebben.

Uitspraak over enkele weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer