EU scherpt regels voor immigratie aan
De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben maandag hun handtekening gezet onder een Frans voorstel om de Europese immigratieregels aan te scherpen en te stroomlijnen. Het plan werd gepresenteerd tijdens een tweedaagse ontmoeting in de stad Cannes en moet in 2012 worden geïmplementeerd.
Onderdeel van de plannen is het Europese lidstaten moeilijker maken een generaal pardon voor asielzoekers door te voeren. Ook wordt in het plan gerept van taalonderwijs voor migranten.In Nederland werd direct na de verkiezingen van november 2006 door de Tweede Kamer ingestemd met een generaal pardon voor een specifieke groep van 27.500 uitgeprocedeerde asielzoekers. Het ging daarbij om mensen die onder de oude Vreemdelingenwet vielen en voor 1 april 2001 een asielaanvraag hadden ingediend. Het pardon kon rekenen op een minimale meerderheid in de Kamer.
Spanje maakte in het verleden diverse keren gebruik van het generaal pardon om asielzoekers uit Noord-Afrika een legale status te geven. De afgelopen vijftien jaar hebben zo 2 miljoen illegalen via een generaal pardon een verblijfsvergunning gekregen. Het laatste Spaanse pardon was in mei 2005.
In tegenstelling tot het Nederlandse specifieke pardon was in Spanje steeds sprake van een generaal pardon zonder voorwaarden. Het doorvoeren van zo’n pardon wordt lastiger als het Franse politieke pact wordt ingevoerd. Minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) en minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst (PvdA), namens Nederland aanwezig, steunen het voorstel van Frankrijk.
Het doel van het politieke pact is volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie een meer eenduidig Europees migratiebeleid. Het Franse voorstel is enthousiast ontvangen, liet hij maandagavond vanuit Cannes weten. Het gaat om een politiek document zonder uitgewerkte regelgeving en Europese richtlijnen. Dat betekent dat er nog geen akkoord is ondertekend. In oktober, tijdens de volgende formele bijeenkomst van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel, moet duidelijk zijn hoe het pact vorm heeft gekregen. Tot die tijd wordt er nog over onderhandeld en is het aan Frankrijk om regelgeving voor te stellen.
Onder andere Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland hebben maandag plannen van Zuid-Europese landen voor een permanent Europees centrum voor rampenbestrijding tegengehouden. Zij wilden een dienst die overal in Europa naartoe vliegt bij bosbranden, overstromingen, aardbevingen of andere rampen. Maar veel Noord-Europese landen voelden er niet voor om eenheden van brandweer, politie of het leger continu uit te lenen aan een EU-rampencentrum.
„We gaan niet in een centrum zitten wachten op een ramp”, zei minister Ter Horst maandag. Nederland is voorstander van zo veel mogelijk regionale samenwerking bij rampen. Buurlanden kunnen vaak beter en sneller helpen bij bosbranden of overstromingen.
De EU-ministers zijn onvoldoende tevreden over de huidige situatie waarbij de Europese Commissie in Brussel de hulp bij rampen coördineert. Daarom worden nu de ’witte vlekken’ in de rampenbestrijding geïnventariseerd en bieden landen op basis van vrijwilligheid sneller hulp.
Voorwaarde is wel dat elk land zijn eigen hulpverlening op orde heeft. „Dat is mijn grote zorg”, aldus Ter Horst. Zij is tevreden over het maandag bereikte compromis.
Nederland heeft de afgelopen jaren meermalen geholpen bij rampen in andere landen. Vorig jaar hielpen Nederlandse blushelikopters in Griekenland en in 2005 in Portugal.