Meeste haring onder de maat
De kwaliteit van de haring is bij ruim de helft van de visverkopers onder de maat. Dat blijkt uit de 27e Nationale Haringtest van het AD die de krant zaterdag publiceerde.
De keurmeesters Aad Taal en Martin Gouda bezochten voor de test honderd verkooppunten in het hele land. Zij gaven 44 verkopers een voldoende en 56 een onvoldoende, van wie veertien zelfs een 0. Vooral het schoonmaken ging veel verkopers slecht af.Ook wordt de haring in de helft van de gevallen op een hogere dan de wettelijk voorgeschreven temperatuur van 7 graden bewaard. De microbiologische gesteldheid van de vissen verkeerde volgens de keurmeesters in veertien gevallen in de waarschuwingsfase.
Als beste kwam Visgilde Oosterschelde uit Bergen op Zoom uit de bus. De winkel kreeg als enige verkoper een 10. „Vers van het mes. En wat een zorg en aandacht. Absolute topkwaliteit, de moeite van het omrijden waard. Niets op aan te merken. Een voorbeeld voor de branche”, luidt het juryrapport.
„Heel bijzonder”, noemt eigenaar Arie Schot het dat hij voor de tweede keer als beste haringverkoper uit de bus komt. „Maar ik had al een goed gevoel. We hadden aan het begin van het seizoen goede haring uitgekozen. En toen de keurmeesters kwamen voor de test, was alles perfect in orde.”
Over de haring van de Golff supermarkt in Zierikzee is de jury het minst te spreken. „De keurmeester denkt dat er per ongeluk kanarie in de verpakking terecht is gekomen. Haring ziet felgeel en dat belooft weinig goeds”, luidt het oordeel.