Opnieuw explosies in grensgebied Abchazië
In het grensgebied tussen Georgië en zijn afvallige provincie Abchazië zijn zondag vier bommen ontploft. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.
De ontploffingen vormen het vierde incident in of rond Abchazië in een week tijd. Ook breken er regelmatig schermutselingen uit in Zuid-Ossetië, een andere regio die onafhankelijkheid nastreeft. Door de incidenten nemen de spanningen tussen Georgië en Rusland toe.Georgië beschuldigt Rusland ervan Zuid-Ossetië en Abchazië te willen annexeren. Beide regio’s staan al sinds de onafhankelijkheidsoorlogen, midden jaren negentig, niet meer onder Georgisch bestuur en zijn in feite onafhankelijke staten.
Hoewel geen enkele overheid de regeringen van Abchazië en Zuid-Ossetië erkent, keurt Rusland hun onafhankelijk stilzwijgend goed. Rusland geeft de inwoners van beide landen Russische paspoorten, onderhoudt nog altijd handelsbetrekkingen met Abchazië en Zuid-Ossetië en heeft er vredestroepen gelegerd.
De bommen die zondag ontploften, gingen af nabij de Ingoeri, de rivier die Abchazië van Georgië scheidt. volgens de leiding van de Russische vredestroepen in Abchazië is de bomaanslag het werk van Georgische agenten.
Zuid-Ossetië beschuldigde Georgië er zondagochtend vroeg van, opnieuw artillerieaanvallen te hebben uitgevoerd. Vrijdag beschoten Georgische troepen al verschillende dorpen in Zuid-Ossetië, waarbij twee doden en elf gewonden vielen.
De banden tussen Rusland en Georgië zijn in hoog tempo verslechterd sinds Michail Saakasjvili in 2004 president van Georgië werd. Het land richt zich sindsdien op de Europese Unie en de NAVO, tot ongenoegen van Rusland, dat Georgië als land binnen de eigen invloedssfeer beschouwt.
Moskou heeft onlangs opnieuw vredestroepen naar Abchazië gestuurd, wat door Saakasjvili is opgevat als een daad van agressie. De president beschuldigt de Russische vredestroepen ervan de Abchaziërs van wapentuig te voorzien. Op zijn beurt beschuldigt Rusland de Georgiërs ervan veel troepen te stationeren langs de grenzen van de twee provincies, met als uiteindelijk doel de gebieden te heroveren.