Kritiek op kortingen zorgsector
De Tweede Kamer vindt het niet acceptabel dat staatssecretaris Bussemaker hulpbehoevenden het recht op langdurige zorg ontzegt, terwijl er nog geen alternatief voorhanden is.
De bewindsvrouw moet voor Prinsjesdag duidelijk maken waar mensen terechtkunnen die geen aanspraak meer kunnen maken op begeleiding vanuit de AWBZ, de volksverzekering voor langdurige zorg. Dat heeft de Kamer donderdag uitgesproken tijdens een hoofdlijnendebat over de toekomst van de AWBZ, waaruit onder meer ouderenzorg, jeugdzorg en gehandicaptenzorg worden betaald.Bussemaker stelde enkele weken geleden voor de zogeheten ondersteunende en activerende begeleiding uit de AWBZ in de toekomst alleen nog te vergoeden aan mensen die zonder deze ondersteuning niet zelfstandig kunnen functioneren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een boodschappendienst voor ouderen, begeleiding van mensen met een handicap, huiswerkbegeleiding voor kinderen met gedragsproblemen en dergelijke.
Bussemaker stelt verder voor dat mensen met psychosociale problemen vanaf volgend jaar geen beroep meer moeten kunnen doen op ondersteunende begeleiding en persoonlijke verzorging. Dit treft met name dak- en thuislozen.
De Kamer vindt dat Bussemaker AWBZ-cliënten niet mag uitsluiten van hulp zonder dat duidelijk is waar ze dan wel terechtkunnen. „Wordt er wel gelijk overgestoken? Zij mogen niet tussen wal en schip vallen”, zo verwoordde SGP-Kamerlid Van der Vlies het gevoelen van de Kamer.
Ook de coalitie koos een kritische insteek. Volgens PvdA-Kamerlid Wolbert moet er „een garantie” op zorg bestaan. CDA-Kamerlid De Vries zei dat de overheid ongewenste neveneffecten moet voorkomen. ChristenUnie-Kamerlid Wiegman betoogde dat bezuinigingen alleen door mogen gaan als zorgvragers elders „een zachte landing” kunnen maken.
Bussemaker zei dat ze met gemeenten in overleg is om te bezien of zij bepaalde zorg kunnen overnemen, maar daarover is nog geen overeenstemming bereikt. De Kamer wil daarover snel duidelijkheid. De fracties vinden dat de zorg voor alternatieve zorg niet alleen een probleem is van de staatssecretaris, maar ook van de ministers Rouvoet voor Jeugd en Gezin, Plasterk van Onderwijs en Donner van Sociale Zaken. De Kamer wil hierover van het kabinet voor Prinsjesdag duidelijkheid. Bussemaker kon zich in de wens van de Kamer vinden en gaat in de vakantieperiode aan de slag.
In totaal wil Bussemaker 800 miljoen bezuinigen op de AWBZ. Aan deze taakstelling wil de coalitie niet morrelen. Overigens komt er in deze kabinetsperiode in totaal 2,5 miljard euro bij voor de langdurige onverzekerbare zorg. Met de ingrepen wil de bewindsvrouw de AWBZ in de toekomst betaalbaar houden.