Consument

Nintendo introduceert programma met internationale recepten

De saus voor bij de kalfsschnitzel begint te dik te worden. Kok Tijs Cool, ingehuurd door Nintendo, grijpt in. Iets harder doorwerken is nodig. Ook al hoef je je volgens de fabrikant bij het gebruik van de Cooking Guide „voor niets of niemand te haasten.” Want elke stap in het kookprogramma kan eindeloos worden herhaald.

Mariëlle Oussoren-Buys
4 July 2008 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 06:03
De Cooking Guide, een kookprogramma van Nintendo, blijft onder het geweld van de kok niet helemaal ongeschonden. Al snel ontsieren vetspetters de touchscreen. In Nederland is alleen de Engelstalige versie te koop. Gelukkig spreken de afbeeldingen vaak voo
De Cooking Guide, een kookprogramma van Nintendo, blijft onder het geweld van de kok niet helemaal ongeschonden. Al snel ontsieren vetspetters de touchscreen. In Nederland is alleen de Engelstalige versie te koop. Gelukkig spreken de afbeeldingen vaak voo

”Saltimbocca alla Romana” staat op het menu. Niet bereid uit een kookboek, maar evenmin uit het blote hoofd. Gids is de ”Cooking Guide; Can’t Decide What to Eat” van de Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo. Het programma, waarvan in Nederland alleen de Engelstalige versie te verkrijgen is, draait op de Nintendo DS Lite. Het gekozen gerecht, een kalfsschnitzel met rauwe ham en salie, klinkt flink ingewikkeld, maar de bereiding duurt niet lang. Prima geschikt, kortom, om nut en noodzaak van de digitale kookhulp -sinds twee weken op de markt- te testen.Op het ruime kookeiland in het Amsterdamse appartement dat Nintendo heeft afgehuurd ter promotie van de Cooking Guide (letterlijk: kookgids) valt het kleine computertje in het niet. De rode tint -een van de drie nieuwe kleuren die Nintendo eind vorige maand introduceerde- zorgt ervoor dat hij niet helemaal verdwijnt tussen de snijplanken, messen en andere kookgereedschap. Onder het geweld van de kok blijft het apparaatje overigens niet ongeschonden. Al snel ontsieren vetspetters de touchscreen. De kookhulp zal er wel tegen kunnen.

Eerst de ingrediënten maar eens bekijken. Salt, pepper; dat wil nog wel in het Engels. Maar ”sage”, wat zou dat zijn? Dit keer biedt kok Tijs uitkomst. „Salie”, zegt hij. Thuis moet de woordenlijst die op de website van Nintendo is te vinden de taalbarrière wegnemen. Alle voorkomende ingrediënten staan daarop vermeld, zegt persvoorlichter Bianca Stirnweis. De maataanduidingen die de Cooking Guide gebruikt, zijn gelukkig wel Europees.

Schuivend en scrollend
Tijd om echt te gaan koken. De pen raakt kort het woord ”cook” aan en de eerste stap verschijnt. „Tenderising the veal”, klinkt de spelcomputer. Nooit geweten dat de term ”mals maken van vlees” betekent, maar de plaatjes erbij spreken voor zich: de kalfslappen moeten met een vleeshamer worden bewerkt. Niet lang daarna beveelt de Nintendostem om een plakje rauwe ham samen met een salieblaadje op het vlees te leggen en er met de botte kant van een mes een paar flinke tikken op te geven. Zo gezegd, zo gedaan - maar geen idee waarom het moet. „Daardoor hechten de eiwitstructuren van de ham en het kalfslapje zich aan elkaar. Ze blijven dan aan elkaar plakken.” Misschien kan Nintendo Tijs standaard meeleveren bij de Cooking Guide?

Voor personen die niet zijn gewend met touchscreen en bijbehorende pen om te gaan, is de kookhulp even wennen. Het is een hele kunst om al schuivend en scrollend op de wereldkaart van Zuid-Amerika naar Italië te gaan om een gerecht uit een specifiek land te kiezen. Is het land eenmaal bereikt, dan komt na een simpele klik de complete lijst beschikbare gerechten op het scherm. In tekst én fotootjes.

Voor Italië zitten bijna veertig culinaire creaties in het bestand. Nederland is niet aan te klikken. Een lichtpuntje: twee bekende gerechten zijn wel te maken met de kookhulp: asperges (Duitsland) en mosselen (België).

Ambachtelijk
Vooral de extraatjes maken de Cooking Guide interessant. Zo is het aantal personen voor wie het recept is bedoeld makkelijk aan te passen: in luttele ogenblikken is de ingrediëntenlijst precies op maat. Ook handig is de mogelijkheid om te zoeken naar een vervangend ingrediënt. Chilipoeder vergeten? Cayennepeper als vervanger is een optie. Helaas staat er niet bij dat deze specerij een flink hetere smaak oplevert. Ook de instructiefilmpjes voor bijvoorbeeld het snijden van een paprika of het ontleden van platvis geven de kookhulp meerwaarde. De recepten voor basisingrediënten als bechamelsaus, tortilla’s en tomatensaus geven het ’kookboek’ body. Zo heeft iets hypermoderns als de Cooking Guide toch nog een ambachtelijk trekje.

En, ook niet onbelangrijk: de Saltimbocca alla Romana smaakt prima. Ook al was het indrukwekkend klinkende gerecht achteraf gezien wel wat eenvoudig om Nintendo’s kookkunsten kritisch tegen het licht te kunnen houden.

De verkoopprijs van de Cooking Guide is 29,95 euro. Om het programma te gebruiken, is de Nintendo DS Lite nodig (149,95 euro).

http://il.nintendo.nl voor de woordenlijst.


Blits keukenhulpje

Wat is de Nintendo Cooking Guide?

Een kookprogramma op de Nintentospelcomputer DS Lite.

Wat kun je ermee?

Stap voor stap gerechten bereiden met behulp van een spreekstem. Wie wil, kan doorklikken naar uitgebreidere instructies.

Voor wie?

Volgens Nintento is de Cooking Guide vooral geschikt voor mensen die helemaal geen kookervaring hebben en voor mensen die graag een nieuwe ervaring willen beleven tijdens het koken.

Nintendo is een Japans bedrijf. Is de keus dus beperkt tot sushi, teriyaki en andere Japanse gerechten?

Nee. De Cooking Guide herbergt 250 internationale recepten. Van suikertaart uit België tot vegetarische lasagne uit Groot-Brittannië. Ze zijn uitgekozen door de Japanse Tsuji-school, een kookinstituut met kijk op trends in de hele wereld.

Is het anders dan koken uit een kookboek?

Nintendo denkt, de kok hoeft alleen maar te doen. Ook prakkiseren over de planning is overbodig. De stappen staan in de meest logische volgorde. Het is een gemiste kans dat Nintendo hierbij geen mogelijkheid heeft ingebouwd om verschillende recepten samen te voegen tot een complete maaltijd, door de stap-voor-stapbeschrijvingen in elkaar te schuiven. Wie bij een kalfsschnitzel een groente- en een rijstgerecht wil serveren, zal nu toch nog steeds zelf moeten bepalen of hij eerst de kalfslapjes in de olie laat glijden of beter voorrang kan geven aan de bereiding van de groenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer