Mosselsector na 2009 in gevaar
„Dit jaar en volgend jaar kunnen we nog mosselen aanvoeren. Daarna is de toekomst heel onzeker. Het is een minuut voor twaalf voor de mosselsector.”
Het nieuwe mosselseizoen is er een van vreugde en wanhoop. „We hebben een dubbel gevoel. Het nieuwe seizoen kent goede mosselen, maar voor 2010 pakken donkere wolken zich samen”, aldus Ton Verbree, voorzitter van de Productenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur, donderdag bij de presentatie van het nieuwe mosselseizoen in Yerseke.In de derde week van juli zijn de nieuwe Zeeuwse mosselen in de winkel te koop. De aanvoer is dan echter nog beperkt, waardoor de prijs kan oplopen tot 10 à 12 euro per kilo.
De mosselsector bevindt zich in zwaar weer. Natuurorganisaties dwongen bij de Raad van State in februari een verbod af op het vangen van mosselzaad en mosselen in de Waddenzee. Deze week eisten ze ook een voorlopig verbod op de najaarsvisserij. „We voelen ons gegijzeld”, aldus Verbree.
Volgens de organisaties is onvoldoende aangetoond dat de visserij op mosselzaad „geen aanzienlijke schadelijke gevolgen” heeft voor het waddenmilieu. Het lot van de mosselsector ligt volgens Verbree in handen van de Raad van State, die naar verwachting over zes weken uitspraak doet.
De mosselsector haalt 98 procent van de Zeeuwse mosselen uit de Waddenzee. Van de vorige minister van Visserij, Veerman, kreeg de sector vijftien jaar de tijd om te verduurzamen. Vanwege het aanvechten van de vergunningen loopt dat proces gevaar. „Zonder vergunning kunnen de kwekers niet overleven.” Verbree is bang dat vanaf 2010 nauwelijks meer mosselen op de markt komen.
Er zijn wel proeven met de kweek van mosselen in bijvoorbeeld installaties waarbij mosselzaad zich aan touwen vasthecht, waaraan de mosselen kunnen groeien. Die proef lijkt succesvol, maar zal nog niet voldoende ontwikkeld zijn om aan de vraag te voldoen.
Band
Volgens Rob Barbé, voorzitter van de vereniging van mosselhandelaren, moeten Zeeuwse mosselen een keurmerk krijgen. De rechter oordeelde woensdag dat een verbod om alle mosselen die niet in Zeeland zijn verwerkt, verwaterd en verpakt Zeeuws te mogen noemen, te ver gaat. De handelaren willen echter de kwaliteit van de Zeeuwse mosselen waarborgen door daaraan de eis te stellen dat die tenminste zijn verwerkt, verwaterd en verpakt in Zeeland.
De rechter wilde dat de mosselen in elk geval een band met Zeeland hebben. De handelaren willen nu kijken of het mogelijk is een keurmerk in te stellen. Daardoor is de kwaliteit van mosselen beter te controleren.
Ook directeur Erwin Bastemeijer van mosselhandelaar SE Zee-land wil een keurmerk, maar hij wil verder gaan. Bastemeijer spande de rechtszaak aan om uit te vinden wanneer een mossel nu Zeeuws mag worden genoemd.
Hij zou het liefst zien dat een Zeeuwse mossel helemaal nooit in het buitenland is geweest. „Nu kun je overal mosselen vandaan halen, die een paar uur door de Oosterschelde halen en verkopen als Zeeuwse mossel. Deze uitspraak is een vrijbrief om maar te importeren.”