Buitenland

Weer terreurverdachte vrij in Groot-Brittannië

De Britse justitie heeft een terreurverdachte die zij als een groot gevaar voor de samenleving beschouwt, op borgtocht moeten vrijlaten. Het is de tweede keer in twee weken dat zij door de rechter tot zo’n stap wordt gedwongen.

AP
3 July 2008 20:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:03

De 45-jarige Algerijn om wie het dit keer gaat zat al zeven jaar gevangen. Hij werd zeven maanden voor de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een aantal beruchte terreurcomplotten, waaronder een mislukt plan voor een bomaanslag op de luchthaven van Los Angeles in 1999 en een plan voor een aanslag, een jaar daarna, op de populaire kerstmarkt van Straatsburg in Frankrijk.Volgens de Britse autoriteiten kwam de verdachte, die door de Britse autoriteiten wordt aangeduid als U., in 1994 uit Algerije naar Groot-Brittannië, waar hij asiel aanvroeg omdat hij zou zijn mishandeld. Twee jaar later ging hij naar Afghanistan, waar hij een belangrijke positie kreeg in een terroristisch trainingskamp. In 1999 keerde hij naar Groot-Brittannië terug om terreuraanslagen uit te voeren, aldus justitie.

Na zijn arrestatie in 2001 probeerde Groot-Brittannië U. terug te sturen naar Algerije. Met bewijsmateriaal waaruit moest blijken dat hij banden onderhield met Al-Qaida wist justitie de speciale beroepscommissie voor immigratie ervan te overtuigen dat hij een veiligheidsrisico vormde en gedeporteerd moest worden. Maar U. en zijn advocaten stapten naar een hof van beroep, dat bepaalde dat de zaak nogmaals moest worden bekeken. Toen de beroepscommissie bij haar eerdere besluit bleef, stapte U. weer naar het hof van beroep. Dat weigerde nu de zaak in behandeling te nemen omdat U. ook al in beroep was gegaan bij de Law Lords van het Hogerhuis, de hoogste gerechtelijke instantie. Omdat U. al zo lang vastzat, oordeelde de rechter dat hij de -definitieve- uitspraak van het hogerhuis in vrijheid mag afwachten.

Justitie heeft bedongen dat U. buiten de gevangenis aan strenge controlemaatregelen wordt onderworpen. Welke dat zijn werd niet gezegd., maar aangenomen wordt dat dezelfde procedure zal worden gevolgd als bij de radicale imam Abu Qatada, die op 17 juni op borgtocht werd vrijgelaten nadat een hof van beroep zijn deportatie naar zijn geboorteland Jordanië had afgewezen. Qatada, die wel Osama bin Ladens ambassadeur in West-Europa wordt genoemd, moet elektronische apparatuur dragen en 22 uur per dag binnenblijven. Hij mag geen bezoek ontvangen en geen internet of mobiele telefoon gebruiken. Ook buitenshuis mag hij geen besprekingen voeren.

U. werd op zeker moment ook in de VS aangeklaagd, maar toen een kroongetuige zich terugtrok besloten de aanklagers het niet meer tot een proces te laten komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer