Meer informatie op etenswaren
Op steeds meer voedingsmiddelen staat informatie over calorieën, zout, vet en andere gegevens.
In Nederland en vier andere West-Europese landen geeft 44 procent van de voedingsbedrijven de informatie in de vorm van een percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De Europese confederatie van voedingsbedrijven CIAA meldde dat woensdag na onderzoek.Vooral grote bedrijven gebruiken de vakjes, maar steeds meer kleinere fabrikanten volgen. De vakjes tonen hoeveel zout, vet, suiker of calorieën bijvoorbeeld een portie chips bevat als percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per persoon.
Het systeem is nu nog vrijwillig. Maar de Europese Commissie wil de vakjes gaan verplichten in de strijd tegen de groeiende zwaarlijvigheid van Europeanen.
De voedingsindustrie vindt de voorgestelde plicht onnodig, gezien de snelle vrijwillige invoering. „Twee jaar geleden waren er nog geheel geen etiketten met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Nu zien we een aanzienlijk aantal, dat nog snel groeit”, zei voorzitter Jean Martin van de confederatie van de Europese voedingsindustrie. De meeste bedrijven verwachten eind 2009 de informatie te plaatsen op al hun producten. „Een aantal haalt dat doel al eind dit jaar”, aldus Martin.
Het systeem is echter niet geheel zonder kritiek. De aangeduide percentages van porties zijn te verwarrend, vinden PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey en de Europese Consumentenbond BEUC.
„Consumenten moeten zo ongeveer een rekenmachine gebruiken om te ontdekken of ze te veel suiker binnenkrijgen op een dag, na bijvoorbeeld het drinken van twee glazen Fanta”, vindt Corbey. Samen met de Europese Consumentenbond pleit zij voor simpelere aanduiding in kleuren. Een rode kleur maakt direct duidelijk dat er te veel suiker of vet in een product zit.
Daarentegen vindt VVD-Europarlementslid Jules Maaten juist dat bedrijven vrij moeten zijn om de beste vorm voor informatie te kiezen.