„Klink moet apothekers steunen”
Een fors deel van de Tweede Kamer wil dat minister Klink (Volksgezondheid) de helpende hand toesteekt aan apothekers die in geldnood dreigen te komen. Doordat zorgverzekeraars van een aantal geneesmiddelen alleen nog het goedkoopste merk vergoeden, lopen apothekers veel inkomsten mis. PvdA, VVD en GroenLinks vrezen dat vooral jonge apothekers en apotheken die veel geld steken in goede zorgverlening, hier de dupe van worden. Ze willen dat Klink komt met een overgangsregeling totdat er kostendekkende tarieven zijn.
Dinsdag eisten de apothekers voor de rechter nog een verhoging van de vergoeding die ze per geleverd medicijn ontvangen. Dit is volgens hen nodig omdat de prijzen van de geneesmiddelen door het voorkeursbeleid van de zorgverzekeraars sterk zijn gedaald. Dit zou de gemiddelde apotheker per dag 500 euro schelen, waardoor faillissementen dreigen en de leverantie van geneesmiddelen in gevaar kan komen.De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) en minister Klink zeggen nog niet te hoeven ingrijpen, omdat de apothekers bij de leverancier nog genoeg kunnen verdienen. VVD-Kamerlid Schippers wil niet koste wat het kost elke apotheek overeind houden, maar is vooral bang voor net startende apothekers en apotheken die veel hebben geïnvesteerd in goede zorg, bijvoorbeeld aan oudere patiënten die veel verschillende medicijnen gebruiken.
Daarom wil ze net als de PvdA en GroenLinks dat er voor deze groep een overgangsregeling komt. In 2009 zouden er dan kostendekkende tarieven moeten zijn. Nu zeggen de apothekers de kortingen die ze van leveranciers krijgen in eigen zak te moeten steken, omdat de vergoeding per recept te laag is om van rond te kunnen komen.