Nieuwe start voor streekmuseum
Er zit eindelijk schot in de doorstart van het Streekmuseum Hoeksche Waard. Er gloort hoop voor de zwaar vervallen museumboerderij Oost Leeuwenstein en de sollicitatieprocedure voor een nieuw bestuur is van start gegaan.
„Het is fijn alle vervelende dingen eindelijk achter ons te kunnen laten en de blik op de toekomst te richten”, vindt M. Ros van de werkgroep die de doorstart begeleidt.Het museum werd vorig jaar doorgelicht. Er was kritiek op het afstootbeleid van het museum, de bestuursstructuur en de huisvesting. Dit alles leidde tot het vertrek van de conservator. „Eén van de aanbevelingen is de bestuursvorm te moderniseren”, licht Ros toe. „De constructie waarbij er naast een dagelijks bestuur een algemeen bestuur is, waarin gemeentevertegenwoordigers zitten die onder andere de subsidies vaststellen, wordt vervangen door een nieuw, onafhankelijk bestuur.”
De procedure om een nieuw bestuur te vinden, gaat nu van start. „We hopen dat er deskundige en bevlogen Hoekschewaarders zijn die de schouders eronder willen zetten. We zoeken mensen met kwaliteiten die elkaar aanvullen, zoals mensen die verstand hebben van besturen, financiën, het beheren van museaal erfgoed of die een grote groep vrijwilligers kunnen begeleiden.” Bovendien komen er een directeur en een conservator. De projectgroep wil eind van dit jaar een nieuw bestuur kunnen installeren.
De restauratie van museumboerderij Oost Leeuwenstein en onderhoudswerk aan het Hof van Assendelft, het hoofdgebouw, staan hoog op het prioriteitenlijstje. In dat verband is het voorstel van het college van Binnenmaas vorige week goed gevallen aan de Hoflaan. De gemeente zegde vorige week toe de boerderij voor 1 euro te verkopen aan het streekmuseum. Als het museum over vijf jaar niet naar tevredenheid draait, koopt de gemeente de boerderij voor hetzelfde bedrag terug. „Dat is een belangrijk signaal”, vindt werkgroeplid D. van Gilst. „Met de toezegging Oost Leeuwenstein voor 1 euro aan het museum te willen verkopen laat de gemeente zien er vertrouwen in te hebben.”
Er is al heel veel voorwerk gedaan, maar de uitwerking bleef lang haken op de voortdurende onduidelijkheid rond de boerderij. „Nu zijn er eindelijk stappen te maken”, toont Ros zich opgelucht. „De woonstichtingen in de Hoeksche Waard tekenen voor de restauratie en ik hoop dat de vier andere gemeenten financieel bijspringen voor een eenmalig extra krediet van 2 ton. Er liggen hier zo veel kansen, daar kunnen we nu concreet mee aan de slag. In oktober bestaat het Streekmuseum veertig jaar. Het zou mooi zijn als we dan de uitgewerkte plannen kunnen presenteren.”
Een wezenlijk nieuw element in de plannen is de veel prominentere rol die Oost Leeuwenstein krijgt toebedeeld. Van Gilst: „De boerderij wordt straks eigenlijk het hoofdgebouw, met een entree, een winkeltje en een receptie. De boerderij ligt prachtig langs de dijk en dat moet je uitbuiten. Denk aan dagtoeristen die passeren.” De restauratie moet uiterlijk in 2012 klaar zijn.
Samenwerken met andere musea wordt ook een speerpunt. „Dat kan door intensievere onderlinge contacten, naar elkaar verwijzen en deelcollecties aan elkaar uitlenen”, oppert Ros. „Zo kun je veel doen op recreatief vlak in de Hoeksche Waard. Denk bijvoorbeeld aan een museumrondje via de VVV.” Hij pleit ook voor veel meer wisselexposities. „Nu liggen er duizend unieke voorwerpen bij elkaar. Daardoor vallen ze niet op. Zet er afwisselend honderd in de schijnwerpers en vertel er iets over, dat heeft veel meer effect. Zo gaat het leven voor de bezoeker.”