Politiek

Coalitie verdeelt extraatje

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben voor ongeveer 150 miljoen euro voorstellen gemaakt om de huidige begroting aan te passen. Dat hebben ingewijden bevestigd.

Redactie politiek
2 July 2008 07:45Gewijzigd op 14 November 2020 06:03
Den HAAG - De PvdA wil dat de gemeenten dit jaar 50 miljoen euro extra krijgen voor armoedebestrijding. Het CDA wil 50 miljoen besteden aan het behoud van cultureel en industrieel erfgoed. Extra geld naar de opvang van tienermoeders en de hulp aan vrouwen
Den HAAG - De PvdA wil dat de gemeenten dit jaar 50 miljoen euro extra krijgen voor armoedebestrijding. Het CDA wil 50 miljoen besteden aan het behoud van cultureel en industrieel erfgoed. Extra geld naar de opvang van tienermoeders en de hulp aan vrouwen

Het kabinet kan door een meevaller 150 miljoen euro extra uitgeven. De drie coalitiepartijen mogen daarom elk voor 50 miljoen euro plannen indienen bij minister Bos van Financiën. De voorstellen komen woensdagavond aan de orde tijdens een debat met Bos over de voorjaarsnota, het actuele overzicht van de lopende begroting.Het CDA wil 50 miljoen euro besteden aan het behoud van cultureel en industrieel erfgoed. Extra geld naar de opvang van tienermoeders en een impuls voor de hulp aan vrouwen die uit de prostitutie willen stappen, is een wens van de ChristenUnie. Ook wil die partij dat het kabinet meer geld uittrekt voor projecten bij Verkeer en Waterstaat. Dat zou onder meer moeten worden gebruikt om een Friese vaargeul uit te diepen, zodat Harlingen beter bereikbaar is.

De PvdA wil dat gemeenten dit jaar 50 miljoen euro extra krijgen voor armoedebestrijding. Met dat geld kunnen ze maatregelen nemen om de laagste inkomens te compenseren voor de stijgende prijzen van onder meer elektriciteit en zuivelproducten.

Volgens PvdA-Kamerlid Tang is dit de enige manier om dit jaar nog iets te doen voor de laagste inkomens, mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon. Een impuls van 50 miljoen euro zou voldoende zijn om de koopkracht van deze groep met ongeveer 1 procent te verbeteren.

De PvdA wil dat het kabinet volgend jaar ook de koopkracht van de laagstbetaalden en de middeninkomens bijspijkert. Vooral minima dreigen er dan op achteruit te gaan. Het kabinet beslist in augustus over de begroting voor 2009.

Om het koopkrachtverlies te verzachten voor chronisch zieken en gehandicapten die in een verzorgingshuis zitten, zegde staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) de Kamer dinsdag toe ervoor te zorgen dat deze groep minder zwaar getroffen zal worden door een nieuwe regeling voor vergoeding van ziektekosten.

Het kabinet gaat de fiscale compensatieregeling voor hoge zorgkosten sterker afslanken. Door de nieuwe regeling zou deze groep er 9 procent op achteruit gaan, becijferde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vorige week. Bussemaker zei hiervan geschrokken te zijn. Ze wil het verlies beperken tot 4 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer