„Een bestuurder is ondeelbaar”
De conclusies van de Rekenkamer Hoeksche Waard over de bestuurlijke wanorde bij de Regionale Afvalstoffen Dienst Hoeksche Waard (RAD) zijn zo duidelijk dat daar wel iets mee gedaan moest worden.
Dat betoogde H. Nieland, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Binnenmaas (GGBM) maandagmiddag tijdens de persconferentie naar aanleiding van het uiteenvallen van de coalitie in die gemeente.Het CDA stapte uit de coalitie toen duidelijk werd dat de andere coalitiepartijen -PvdA en Gemeentebelangen- geen vertrouwen meer hadden in CDA-wethouder A. Callewaer-de Groot. Die kreeg in het rapport als voorzitter van het dagelijks bestuur van de RAD de volle laag.
Het onderzoeksrapport trok pittige conclusies over het ondemocratische gehalte van de organisatie. In het rapport stond dat de bestuurlijke integriteit in het geding was en er sprake was van dubbele petten. „Door deze manier van besturen is de democratie in de Hoeksche Waard in het geding”, werd zelfs geconcludeerd.
Onderling regelen
Met name Callewaert en secretaris W. Reijnierse (VVD-wethouder van Korendijk) regelden volgens het rapport allerlei zaken onderling, onthielden andere bestuursleden informatie of schotelden hun zelfs onjuiste informatie voor. De zaak kwam aan het rollen toen bleek dat men zich wilde ontdoen van directeur M. Brouwer. Die trok daarop aan de bel. Callewaert onderhandelde, zonder dat andere bestuurders op de hoogte waren, over een overstap naar een afvalverwerker in Dordrecht. Bovendien blijkt Heerjansdam enkele jaren geleden voor een schijntje uit de RAD te zijn gestapt. Deze bedragen zijn nooit verantwoord.
Na het verschijnen van het rapport stelden de PvdA en GGBM in Binnenmaas het CDA voor het blok. De partij moest haar wethouder terugtrekken. Als dat niet gebeurde, zou de coalitie in gevaar komen. „Een bestuurder is ondeelbaar”, lichtte PvdA’er B. de Rave gistermiddag toe. „Het gedrag dat ze in de RAD vertoonde, kan ze ook in een andere organisatie laten zien. Bijvoorbeeld als wethouder van Binnenmaas. De conclusies uit het rapport zijn hard en duidelijk. Dat moet consequenties hebben. Daarom eisen we haar vertrek.” De partij wil overigens ook dat PvdA’er P. Westdijk opstapt als lid van het algemeen bestuur. De vier andere betrokken gemeenten moeten de komende weken nog een standpunt innemen over hun vertegenwoordigers in het bestuur.
Het CDA in Binnenmaas verwijt de coalitiepartners dat er geen gelegenheid tot een openbaar debat is geweest. „Als een voetballer in het Nederlands elftal niet functioneert, wil dat toch niet zeggen dat zijn eigen ploeg hem dan maar de laan uit moet sturen”, vindt vicevoorzitter P. Baars. „Wij onderschrijven de conclusies van het RAD-rapport, maar in Binnenmaas functioneert Callewaert zonder meer goed. Je stuurt niet zomaar je eigen wethouder weg. In de opstelling van de andere partijen zagen wij het signaal dat er geen vertrouwen meer in ons is. Dan is er geen basis meer. Daarom hebben we besloten op te stappen.”
Gesprekken
PvdA’er De Rave vindt dat een discussie en hoor en wederhoor hier niet aan de orde zijn. „Het rapport heeft alles onderzocht. Het heeft geen zin dat als raden over te gaan doen.” Volgens Gemeentebelangen weegt in de vervolggesprekken sterk mee dat het CDA nog steeds geen afstand heeft gedaan van de werkwijze van zijn wethouder.
Het is in Binnenmaas al enige tijd politiek onrustig. Een jaar geleden trok de SGP zich terug toen wethouder J. Hoek aftrad.
Hoek was gistermiddag aanwezig op de persconferentie, maar liet zich niet verleiden tot uitspraken. „Ik ben gewoon toehoorder. Ik moet oppassen voor gevoelens van rancune. Verder wil ik er niets over zeggen.”