VN: Afrikaans Unie moet actie ondernemen
De Verenigde Naties hebben de leiders van de Afrikaanse Unie (AU) opgeroepen een oplossing te vinden voor de politieke crisis in Zimbabwe. Het is het uur van de waarheid, zei de plaatsvervangend secretaris–generaal van de VN, Asha–Rose Migiro, aldus de BBC.
De leiders van de Afrikaanse Unie kwamen maandag in de Egyptische badplaats Sharm El–Sheikh bijeen om zich over de crisis in Zimbabwe te buigen. Ook de omstreden Zimbabwaanse president Robert Mugabe was aanwezig, ondanks de oproep van de Zimbabwaanse oppositie hem niet te verwelkomen.Zondag werd Mugabe opnieuw geïnstalleerd als president na verkiezingen waarbij hij de enige kandidaat was. Oppositieleider Morgan Tsvangirai boycotte de verkiezingen wegens voortdurend geweld. Volgens waarnemers van de Afrikaanse Unie zijn de verkiezingen niet eerlijk en democratisch verlopen.
Een aantal prominente politici, onder wie de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter en de voormalige VN–chef Kofi Annan, riep op de uitslag te verwerpen en nieuwe verkiezingen te houden. Zuid–Afrika heeft de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU–PF en de oppositiepartij MDC opgeroepen te praten over een overgangsregering.
Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de Verenigde Staten werken aan een resolutie voor de Veiligheidsraad van de VN, waarin voor nieuwe sancties tegen Zimbabwe wordt gepleit. Volgens ingewijden hebben de VS al een eerste ontwerptekst klaar waarin wordt opgeroepen de druk op leden van de Zimbabwaanse regering op te voeren door hun banktegoeden te bevriezen en een wapenembargo in te stellen. De Britse premier Gordon Brown riep de AU op Mugabe (84) duidelijk te maken dat er iets moet veranderen. De Franse minister van Buitenlands Zaken, Bernard Kouchner, had aan een woord genoeg om de verkiezingen te omschrijven: farce.
De 53 leden van de AU hebben nog geen overeenstemming bereikt over de vraag hoe de crisis in Zimbabwe moet worden opgelost. De Keniaanse premier Raila Odinga was het meest kritisch. Hij pleitte ervoor Mugabe van de conferentie te weren totdat hij belooft eerlijke verkiezingen te houden. Zondag suggereerde Odinga nog een vredesmacht te sturen naar Zimbabwe. Volgens waarnemers zien de meeste leden van de AU een gewapend ingrijpen niet zitten. Alleen president Omar Bongo van Gabon, met 41 jaar de langs zittende president van het continent, stond erop dat Mugabe zou worden erkend als president. Mugabe is al sinds 1980 staatshoofd.
Een woordvoerder van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC stelde voor dat de Afrikaanse Unie een gezant benoemt die moet bemiddelen. Deze zou de Zuid–Afrikaanse president Thabo Mbeki moeten vervangen die er als bemiddelaar niet in slaagde een oplossing te vinden voor het conflict. De oppositie heeft veel kritiek op Mbeki, omdat deze in de VN–Veiligheidsraad wist te verhinderen dat de verkiezingen als illegaal werden bestempeld.