Politiek

Broodje paling

De Kamer debatteerde afgelopen maandag over zijn eigen functioneren. Het ging over serieuze zaken als de hausse aan spoeddebatten. Zoals gewoonlijk had de Partij voor de Dieren een geheel eigen inbreng. PvdD-Kamerlid Ouwehand pleitte ervoor bedreigde vissoorten als paling en kabeljauw niet langer te serveren in het Kamerrestaurant. En warempel, Kamervoorzitter Verbeet ging akkoord.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot
30 June 2008 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:02
Dibi Foto ANP
Dibi Foto ANP

Dit tot verbijstering van VVD’er Aptroot. Hij reageerde furieus: „Het is te gek voor woorden. We betalen ons blauw aan belasting, staan dagelijks in de file en waar maakt de Tweede Kamer zich druk over? Over de eigen menukaart en een verbod op een broodje paling. Soms schaam ik mij lid te zijn van een parlement dat zichzelf nauwelijks serieus neemt.”De liberaal wil geen enkele partij het recht ontzeggen met eigen voorstellen te komen, maar hoopt wel dat het parlement zich in de toekomst „minder belachelijk” maakt. „Eerst de vissenkom willen verbieden, nu het broodje paling. En dan vinden we het gek dat het vertrouwen in de politiek afneemt.”

De VVD-fractie is, liet ze in een persbericht weten, na de fractievergadering van dinsdag een visje gaan eten bij de haringkar naast het Binnenhof. „Zolang die er nog mag staan van de Partij voor de Dieren…”

Duiventil
Het CDA in de Tweede Kamer ziet in september twee Kamerleden vertrekken: Van Gennip en Kortenhorst. Van Gennip, oud-staatssecretaris, wordt directeur Europese en Internationale Zaken bij ING. Kortenhorst begint een kleinschalig luchtvaartbedrijf. Hun opvolgers zijn Uitslag en Aasted-Madsen, die momenteel al in het parlement zitten als tijdelijke vervangers van christendemocraten met zwangerschapsverlof.

Niet iedereen is blij met het vertrek van Van Gennip en Kortenhorst. Kamernestor Van der Vlies heeft al vaker gewezen op de te grote doorstroming van parlementariërs. „Te veel Kamerleden vertrekken tussentijds. Dat is niet goed voor de betrouwbaarheid van de Kamer en de kwaliteit van de democratie”, sprak de SGP’er vorige week. Voormalig Tweede Kamervoorzitter Weisglas noemde het vertrek van de twee Kamerleden zelfs „schandelijk.” „Ze hadden een mandaat van de kiezer. Ze gaan alleen maar weg ten behoeve van hun eigen carrière. Dat hadden ze moeten bedenken toen ze zich in 2006 op de kieslijst lieten zetten.”

Het is geen nieuw verwijt. In de jaren zeventig vergeleek ARP-Kamerlid Schakel het Kamerlidmaatschap al eens met een springplank naar een goedbetaalde betrekking in de luwte. De klacht is wel terecht. Politici en commentatoren moeten vooral blijven mopperen op een Haagse vaandelvlucht uit carrièreoverwegingen.

Om met Weisglas te spreken: „De Tweede Kamer is geen duiventil.”

Doorbraak
De oprichter van Trots op Nederland, oud-VVD-Kamerlid Verdonk, schreef vorige week samen met GroenLinks-Kamerlid Dibi een opiniestuk in de Volkskrant. Samen hekelden ze het beleid van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin. De bewindsman zou te weinig doen om de wachtlijsten in te krimpen en daarom moet er nodig een parlementair onderzoek komen.

Opmerkelijk dat Verdonk (52) samen met Dibi (27) optrekt. Toen Verdonk nog minister voor Vreemdelingenzaken was, studeerde Dibi nog. Verschillende keren deed hij mee aan demonstraties tegen het harde asielbeleid van de toenmalige bewindsvrouw.

Nu hebben ze veel waardering voor elkaar. Dibi vindt Verdonk „charismatisch” en Verdonk op haar beurt betitelt de GroenLinkser van Marokkaanse afkomst in positieve zin als „een doorbijtertje.” Tijdens de verkiezing als Politicus van het Jaar heeft Verdonk op hem gestemd, zo verklaarde ze vorige week in diezelfde Volkskant.

Een voorbeeld van een nieuwe politiek die allerlei partijgrenzen en links-rechtsschema’s doorbreekt? Een seculiere doorbraak? Verdonk glundert bij die gedachte. Ze wil natuurlijk niet alleen rechts en conservatief Nederland aanspreken, maar ook linkse Hollanders aantrekken. Net als Fortuyn een jaar of zes geleden deed. Verdonk: „Dibi mag zich zo bij me aansluiten.”

Sta-opstoel
Politiek is niet alles, maar gaat wel over alles. Vorige week stond de Tweede Kamer uitgebreid stil bij de prijs van een stoel. Een sta-opstoel welteverstaan. Dat is een fauteuil die omhoog en naar voren kan zodat mensen die slecht ter been zijn gemakkelijker kunnen gaan zitten en vooral gemakkelijker kunnen opstaan.

Op dit moment mogen ouderen -als dat nodig is- op kosten van de zorgverzekering zo’n stoel aanschaffen. Minister Klink van Volksgezondheid wil daarvan af. Volgens de bewindsman heeft iedereen een stoel in huis en zo’n sta-opstoel is helemaal niet zo veel duurder dan een andere gerieflijke stoel.

GroenLinks-Kamerlid Vendrik en zijn SP-collega Van Gerven trokken fel van leer. Volgens hen kost zo’n sta-opstoel al snel veel meer dan 1000 euro. Maar Klink was niet van zijn stuk te brengen. Voor 400 euro moet het mogelijk zijn zo’n stoel aan te schaffen. Maar volgens Van Gerven krijg je dan alleen een tweedehandsje.

Nou, daar is ook niets mis mee, zal de minister hebben gedacht. Iedereen heeft wel koopjes in zijn huis staan, zei hij en hij nodigde de Kamer uit om eens bij hem thuis te kijken.

Inhoudelijk heeft Klink het gelijk helemaal aan zijn zijde. Natuurlijk zijn er sta-opstoelen te koop van 1500 euro of meer, maar iemand die twee minuten googelt, komt al snel uit bij aanbieders die voor 299 euro een sta-opstoel in de aanbieding hebben. Maar dan wel graag een oude stoel inleveren.

Agenda
De laatste week voor het reces is traditiegetrouw erg druk. De Kamer debatteert dinsdag onder meer over meer openheid over de financiën voor het Koninklijk Huis. Woensdag staan er debatten op het programma over embryoselectie en de commissie-Bakker. Donderdag discussieert de Kamer uitgebreid over de hoofdlijnen voor vernieuwing van de AWBZ.

Uitspraak van de week
„Als we nou eens allemaal onze mond houden? Eventjes maar…”

Kamervoorzitter Verbeet tijdens een ordedebatje in de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer