Binnenland

Massale terugvordering huurtoeslag 2006

Van de ongeveer 1 miljoen mensen die in 2006 huurtoeslag hebben ontvangen, moet 31 procent een deel van de subsidie terugbetalen.

ANP
27 June 2008 21:03Gewijzigd op 14 November 2020 06:02

Dat blijkt uit informatie die het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.De 320.000 huishoudens die geld moeten terugbetalen, zijn gemiddeld een bedrag van 600 euro schuldig. Dat betekent dat er over 2006 192 miljoen euro te veel aan subsidies aan huurders is uitgekeerd. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is inmiddels de helft van dat bedrag al terugbetaald.

Ongeveer 70.000 huishoudens moeten meer dan 1000 euro terugstorten. Dat kunnen er nog meer worden, omdat de Belastingdienst de definitieve hoogte voor een klein deel van de huishoudens nog niet heeft vastgesteld.

De Belastingdienst, die de huurtoeslag uitvoert, denkt dat deze zomer rond te hebben. Voor het jaar 2007 zijn nog geen gegevens over het aantal terugvorderingen bekend. Wel is duidelijk dat vorig jaar de uitgaven voor de huurtoeslag flink zijn gestegen. In 2006 was dat ook al het geval.

Dit voorjaar werd bekend dat over 2007 in totaal 2,3 miljard aan huurtoeslag is uitgekeerd, 170 miljoen meer dan in 2006. In dat jaar was het totale bedrag aan huurtoeslag al sterk gestegen, en wel met 440 miljoen euro ten opzichte van 2005.

Het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie onderzoekt op dit moment de reden van deze sterke toenames. Het ligt voor de hand dat deze voor een deel moet worden gezocht in de nieuwe manier waarop de huurtoeslag sinds het begin van 2006 moet worden aangevraagd.

Tot en met 2005 liep de aanvraag voor huursubsidie via de verhuurder. Die moest invullen hoeveel de huur bedroeg waarover de subsidie werd aangevraagd. Sinds 2006 moeten huurders zelf de formulieren invullen. De vrees van huurdersorganisatie de Woonbond dat veel huurders daarbij fouten hebben gemaakt, is nu uitgekomen.

Volgens de Woonbond treft echter ook de Belastingdienst blaam. De dienst heeft vaak te veel voorschot uitbetaald omdat niet alle aanvragen op tijd werden behandeld, stelt directeur Ronald Paping van de Woonbond. Volgens staatssecretaris De Jager van Financiën moet ook een deel van de huurders terugbetalen, omdat de inschatting van hun inkomen over 2006 niet klopte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer