Christen moet Gay Pride mijden
Waarschijnlijk vaart dit jaar tijdens de Gay Pride in Amsterdam voor het eerst een christelijke boot mee in de Canal Parade (RD van woensdag). Het is goed als er in christelijke kring meer openheid komt over homoseksualiteit, vindt een homofiele jongere, maar dit is niet de manier waarop christenen hierover moeten communiceren.
Hoewel ik het al een tijdje aan zag komen, is het nu dus definitief. Een bootje met christenen tussen al die boten met halfnaakte mannen en vrouwen in Amsterdam.Ik ben een 17-jarige christelijke jongen en heb een homoseksuele geaardheid. Ik worstel elke dag met mijn gevoelens en ben blij dat er Iemand is bij Wie ik terecht kan. Dat neemt niet weg dat ik graag zou willen praten en ervaringen delen met andere homoseksueel gerichte christenen.
Ik ben blij dat ik op internet het Regenboogforum vond, en ik moet zeggen: ik heb er veel aan gehad. Ik kan heel goed begrijpen, en onderstreep de veronderstelling, dat homoseksualiteit nog steeds een te groot taboe is in christelijk Nederland. Volgens mij zou er veel meer begrip, acceptatie en meeleven moeten zijn vanuit de gemeenten tegenover mensen zoals ik, die dagelijks de worsteling tussen geloof en gevoel moeten meemaken.
Zoiets moet vanuit de plaatselijke gemeenten in alle kerkverbanden groeien en dat heeft tijd nodig. Het is ook niet zomaar iets. Hoe spijtig dat ook is voor christenhomo’s. Maar het is totaal verkeerd en abject om zo provocerend mee te doen aan iets wat in veler ogen gezien word als het Sodom en Gomorra van Nederland.
In het bericht in deze krant werd aangegeven dat het de bedoeling van de initiatiefnemers is om een statement te maken naar zowel seculier als christelijk Nederland. Op zich is het maken van zo’n statement niet verkeerd. Het is inderdaad zo dat onder veel christenen word gedacht dat je kiest voor je homoseksuele gevoelens, en aan de andere kant is het ook zo dat veel seculiere homo’s denken dat je wanneer je deze gevoelens hebt niet bij het geloof of de kerk terechtkunt.
Verleidingen
Iedereen zoekt naar liefde en geborgenheid. Ook de seculiere homo. En juist zij kunnen vaak niet vinden waarnaar ze verlangen. En toch is dit heel gemakkelijk te verkrijgen, namelijk door de genade van Jezus Christus. Bij Hem is er liefde en geborgenheid genoeg.
Misschien ligt juist hier wel een taak voor de homoseksuele christen. Om te wijzen naar de Persoon Die at met hoeren en tollenaren. Let wel, Hij at met hen. Hij feestte niet met hen mee. Daarom is het mijns inziens niet goed dat wij dat nu wel zouden doen.
Daarnaast heb ik een praktisch bezwaar tegen dit voornemen. Ieder mens heeft last van seksuele verleidingen, de één meer dan de ander. De één kan hier goed mee omgaan, de ander niet. Vooral in de huidige verseksualiseerde samenleving is het moeilijk om alle verleidingen te weerstaan en te negeren.
Op de Canal Parade zijn de verleidingen vele. Meevaren door die grachten betekent dat je veel ziet, dat er veel verleidingen zullen komen. Er zullen vele zondige gedachten door het hoofd schieten van degene die ’christelijk’ meevaren. Hoe kun je dan nog bidden: „Leid mij niet in verzoeking”?
Je kunt er niets aan doen dat het gebeurt als je er bent, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er niet bent. Want je moet wel heel sterk in je eigen én in de schoenen van het geloof staan, wil je dat allemaal weerstaan.
En dan nog iets, wat als God op 2 augustus terugkomt? Is de Gay Pride een geschikte plaats om God te ontmoeten? Tussen al die provocerende, halfnaakte mannen en vrouwen?
Smalle weg
Als laatste wil ik een opmerkingen meegeven uit een toespraak van de Amerikaanse evangelist Paul Washer. Het gaat over de oppervlakkigheid van het christendom in Amerika, maar we zouden dat ook heel goed op het Nederlandse christendom kunnen toepassen. „We kijken naar de dingen die de wereld kijkt, we dragen dingen die de wereld draagt, we gedragen ons zoals de wereld zich gedraagt, we zien er net zo uit als de wereld, ruiken net als de wereld en doen de dingen van de wereld.”
Waarom? Omdat we de Bijbel niet goed lezen. We gaan in door de smalle poort, en menen dat het dan goed is, maar we vergeten dat er in Mattheüs 7 niet alleen gesproken wordt over de smalle poort, maar ook over de smalle weg.
Nogmaals, openheid over homoseksualiteit binnen de christelijke gezindte is goed. En de buitenwereld laten zien dat Gods genade ook voor homoseksuelen is evenzeer. Maar dan wel op een waardige manier, en niet op een wereldse. Want daarmee maken we niet alleen onszelf en de christelijke gemeenschap belachelijk, maar ook God. En dat is heel wat anders dan Gods eer op het oog hebben.
Naam en adres van de auteur zijn bij de redactie bekend.