Zware kritiek op Fortis-top
Topbestuurders van Fortis zijn vrijdag onder vuur komen te liggen van beleggers. Zij vinden dat de Belgisch–Nederlandse bankverzekeraar de afgelopen maanden onterecht de indruk heeft gewekt zaken financieel op orde te hebben. De Vlaamse beleggersclub VFB wil dat de bestuurders hun biezen pakken.
De beleggers vinden het onverteerbaar dat Fortis op donderdag plotseling een noodgreep aankondigde om financieel gezond te blijven. De balans is zodanig aangetast door de kredietcrisis en de dure overname van ABN Amro dat het concern 8,3 miljard euro aan vers kapitaal nodig heeft. De beurskoers verloor donderdag een vijfde van zijn waarde.De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) riep Fortis op een extra vergadering te houden om de „ontstane situatie te bespreken”, zo zei VEB–voorman Jan Maarten Slagter. De VEB wil weten waarom topman Jean–Paul Votron de afgelopen maanden nooit heeft gezegd hoe slecht de financiële situatie werkelijk was. Een brief met kritische vragen is inmiddels de deur uit.
Zijn Vlaamse collega Paul Huybrechts van beleggersvereniging VFB ging in de krant De Tijd een stapje verder. In een ingezonden artikel eist hij het ontslag van de top van Fortis. „Wie grote fouten maakt, moet de gevolgen dragen en in dit geval dus ontslag indienen”, vindt hij.
Zo ver wilde Slagter nog niet gaan. „Een vertrek van Votron lijkt nu niet in het belang van de vennootschap en de aandeelhouders. Maar ik begrijp de oproep. Laten we eerst in een vergadering praten. Die bijeenkomst kan altijd nog leiden tot het nemen van een vertrouwensstem over hem”. Inmiddels heeft Fortis het eerste geld bij elkaar geharkt. Het concern heeft 150 miljoen nieuwe aandelen met succes verkocht voor een tientje per stuk. Het pensioenfonds ABP heeft een derde van deze aandelen ingeslagen, wat neerkomt op een investering van een half miljard euro. „Het was een kans om het aandeel Fortis te kopen op een aantrekkelijk prijsniveau”, zo meldde een woordvoerder.
Het was al bekend dat het Chinese Ping An zich had ingeschreven op de emissie. De verzekeraar heeft 5 procent van de aandelen afgenomen. Ping An is al voor bijna 5 procent eigenaar van Fortis. De Belgische krant De Tijd zei te weten dat het Libische staatsfonds Lybian Investment Authority (LIA) ook een van de geldschieters is.
Op de Amsterdamse beurs herstelde het aandeel Fortis zich weer enigszins van de forse koersval op donderdag. Het aandeel kreeg er ruim 4 procent bij en sloot op 10,65 euro.
Van een structurele opleving van het aandeel Fortis zal volgens financieel analisten niet snel sprake zijn. Effectenhuis Petercam vindt dat er risico’s kleven aan het herstelplan van Fortis. Dat Votron na alle problemen nog steeds vindt dat de overname van ABN Amro een uitstekende beslissing was, snapt Petercam niet. „Zijn positie lijkt dan ook onhoudbaar”, zo schreef de analist.