Uitgever Wegener weer op de schop
Uitgever Wegener gaat onder druk van tegenvallende advertentieopbrengsten opnieuw fors snijden in de organisatie. Bij het bedrijf, eigenaar van zeven regionale dagbladen, verdwijnen in ieder geval 395 banen. Het aantal kan oplopen tot 465. De reorganisatie moet jaarlijks 32 miljoen tot 37 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren.
Dit maakte de Wegenerdirectie donderdag bekend. Het is de eerste reorganisatie die onder de hoede van het Britse concern Mecom plaatsvindt. Mecom, eigenaar van diverse krantenbedrijven in Europa, verwierf vorig jaar oktober na een overnamebod van ongeveer 800 miljoen euro 87 procent van de aandelen Wegener.De banen verdwijnen vooral bij de ondersteunende diensten in het mediabedrijf. Het gaat daarbij onder meer om commerciële functies, personeelsfunctionarissen en ict’ers. Daarnaast wil Wegener het aantal banen op de verschillende redacties met 75 tot 85 terugdringen.
Bij Wegener is al fors gereorganiseerd. Het aantal voltijdsbanen daalde sinds 2006 van 4700 naar 4000, vooral door ingrepen bij de krantenredacties. Het mediabedrijf ziet, net als andere uitgevers van kranten, abonnees weglopen en de concurrentie van gratis dagbladen en internet toenemen. Daardoor lopen de advertentie-inkomsten terug.
„Het aantal consumenten dat bereid is om te betalen voor een dagblad neemt af”, stelde waarnemend bestuursvoorzitter Joop Munsterman somber vast. Wegener probeert meer omzet te halen uit internet, maar deze inkomsten wegen nog niet op tegen een krimp van de traditionele media.
Wegener wil forser inzetten op nieuwe media. De scheiding die er bij het bedrijf nog is tussen gedrukte media en internet moet verdwijnen, aldus Munsterman. „Het zal nooit meer worden zoals het was: rustig een krant maken en ’s ochtends in de bus gooien.”
Het mediabedrijf gaat ondersteunende functies centraal organiseren. Regionale kranten en huis-aan-huisbladen worden wel zelf verantwoordelijk voor de verkoop van advertenties aan bedrijven in hun regio. Daarbij moeten zij samen optrekken. Nu gebeurt het nog dat deze twee onderdelen van Wegener tegen elkaar strijden om de gunst van de adverteerder.
In journalistieke zin wordt ook gedacht aan een meer georganiseerde aansturing. Wegener heeft nu al een centrale nieuwsredactie van dertig mensen in Nijmegen, waar eindredacteuren, vormgevers en makers van bijlagen kopij aanleveren voor de regionale kranten. Daar komen mogelijk verslaggevers bij.
De reorganisatieplannen stuiten op veel kritiek. Vakbond FNV Kiem betwijfelt, net als de ondernemingsraad van Wegener, de noodzaak van de plannen. „Het gaat helemaal niet zo slecht bij Wegener”, zei Bea van den Bosch, secretaris bij FNV Kiem.
Journalistenvakbond NVJ laakte de rol van Mecom. Secretaris Thomas Bruning sprak van een „killermentaliteit” bij de Britten. „Het zal moeilijk zijn om binnen Wegener draagvlak te vinden voor deze bezuiniging. CDA-Kamerlid Atsma, die mediazaken in zijn portefeuille heeft, zei te vrezen voor de pluriformiteit van het nieuwsaanbod in de regio. „Voor de lezers is er minder te kiezen. Het is zorgelijk dat deze operatie plaatsvindt omdat een buitenlandse investeerder meer geld wil.”
De Wegenerdirectie ontkende dat de reorganisatie uit de koker van Mecom komt. De plannen zijn wel afgestemd met het Britse moederbedrijf, zei bestuurder Munsterman.